Rôzne

OLO rozváža Bratislavčanom prvé hnedé kontajnery na bioodpad zo záhrad

Spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu začala s distribúciou hnedých kontajnerov na biologicky rozložiteľný komunálny odpad zo záhrad.

Ilustračný obrázok k článku OLO rozváža Bratislavčanom prvé hnedé kontajnery na bioodpad zo záhrad
3
Galéria
Zdroj: OLO a.s.

„A je to tu! Prvé hnedé kontajnery na bioodpad zo záhrad sú už u nás a odišli k prvým obyvateľom Bratislavy,“ informuje na sociálnej sieti spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu, a. s. (OLO). Distribúcia kompostérov odštartuje v marci.

Nové kontajnery

Hnedé kontajnery majú objemy 120 alebo 240 litrov a sú označené nálepkami s informáciami o tom, aký odpad do nich patrí, resp. nepatrí. Kompostéry zelenej farby majú objem 400 až 1 000 litrov.

„Kontajnery sú vyrobené z recyklovateľného materiálu, sú odolné voči UV žiareniu, nízkym aj vysokým teplotám, majú mriežku na prevzdušňovanie odpadu a ich hladká povrchová úprava zabraňuje zachytávaniu nečistôt. Naši zamestnanci ich budú distribuovať prihláseným domácnostiam priebežne od pondelka do soboty,“ informuje OLO.

Zákonná povinnosť

Od 1. januára 2017 je v zmysle všeobecne záväzného nariadenia hlavného mesta o nakladaní s komunálnym odpadom a drobným stavebným odpadom povinná každá domácnosť v individuálnej bytovej výstavbe požiadať hlavné mesto o dodanie buď kompostovacieho zásobníka alebo zbernej nádoby s minimálnym objemom 120 litrov. Obyvatelia rodinných domov tiež musia zabezpečiť odvoz odpadu minimálne jedenkrát za 14 dní v období od marca do novembera. Prvé odvozy sú naplánované po 15. marci.

Až 20-tisíc domácností ročne vyprodukuje vyše 5-tisíc ton bioodpadu. Veľká časť z tohto odpadu končila doteraz nesprávne, v nádobách na zmesový odpad. Zmeniť by to malo nové nariadenie. Domácnosti si môžu vybrať buď kompostovací zásobník na individuálne kompostovanie alebo zbernú nádobu s pravidelným odvozom.

Do hnedej zbernej nádoby a kompostovacieho zásobníka vhadzujte:

• kvety, štiepky, piliny, pokosenú trávu, konáre, lístie, zvyšky po zbere ovocia a zeleniny, zhnité ovocie, burinu

Do zbernej nádoby nepatria odpady z domácnosti živočíšneho pôvodu, najmä mliečne a mäsové výrobky.

Kontajner alebo kompostér si môžete vyzdvihnúť aj priamo v spoločnosti OLO na Ivanskej ceste 22. Nezabudnite sa ale vopred dohodnúť na termíne a čase prevzatia.

Viac informácií nájdete TU.

Zdroj: OLO a.s.
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM