Ľuba Lesná Kultúra

Ojedinelá výstava v Zichyho paláci: Pocta Štefanovi Belohradskému

Počas daždivých jesenných popoludní zájdite do Zichyho paláca na výstavu, ktorá je poctou Štefanovi Belohradskému. Architekt a sochár Štefan Belohradský založil na Slovensku klub konkrétistov. Pozval doňho výtvarníkov, ktorých tvorbu charakterizuje konštruktivisticko-geometrické východisko tvorby.

Ilustračný obrázok k článku Ojedinelá výstava v Zichyho paláci: Pocta Štefanovi Belohradskému
Foto: Ľuba Lesná / Zdroj: Dnes24.sk

Belohradský je uznávaným výtvarníkom nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Koncom šesťdesiatych rokov vystavoval v Paríži, Turíne, Teheráne, Osake. Jeho diela môžeme do dnešných dní nájsť v Prahe, v Čechách, Nemecku a inde. Pred dvomi rokmi žiaľ, zomrel, ale jeho tvorbou sa inšpirujú umelci do dnešných dní.

25 výtvarníkov pokope

Kurátorom výstavy je Miro Procházka. Odborníci sa zhodli v názore, že sa mu podarilo celkom ojedinele spojiť množstvo umelcov z celého Slovenska, ktorí nadväzujú na konkretistov. Svoje práce totiž na tejto pomerne malej ploche vystavuje až 25 autorov. Medzi nimi môžete nájsť: Olega Fintoru, Jána Šveca, Alojza Klimu, Milana Dobeša, Viktora Hulíka, Anastáziu Miertušovú, Juraja Bartusza a ďalších.

Matematické princípy

Výstavu Miro Procházka vytváral tak, aby sústredil tvorbu, nesenú líniou úsporného vyjadrovania sa, vyjadrenú farbou, svetlom, pohybom, objemom a priestorom. „Často sa v nej uplatňujú matematické princípy a seriálnosť,“ povedal. Práve zástupcovia mladšej generácie, ktorí cielene narábajú s výrazom úspornosti, geometrie či konceptuálnosti, ponúkajú jazyk blízky alebo celkom zhodný s konkrétnym umením,“ dodal Procházka.

Výstava potrvá do 19.októbra. Vstup je voľný.

Ojedinelá výstava v Zichyho paláci
5
Galéria
Foto: Ľuba Lesná / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM