Ľuba Lesná Samospráva

Odpočty starostov: Dušan Pekár: Kompletne opravené cesty, transparentné pravidlá

Pokračujeme v ankete so starostami mestských bratislavských častí. Tentoraz so starostom Ružinova Dušanom Pekárom.

Ilustračný obrázok k článku Odpočty starostov: Dušan Pekár: Kompletne opravené cesty, transparentné pravidlá
Zdroj: Dnes24.sk

Čo sa vám z vašich predsavzatí podarilo splniť, na čo ste obzvlášť pyšný?

Myslím si, že za štyri roky sme spolu s poslancami a mojimi kolegami na miestnom úrade urobili veľký kus práce. Dôkazom toho je viac ako 20 ciest s vymeneným celým povrchom namiesto plátania výtlkov. Meníme aj povrchy chodníkov, robíme bezbariérové zjazdy z chodníkov.

Zrekonštruovali sme 10 detských ihrísk, kompletne sme vymenili toalety a sprchy v 9 základných a 21 materských školách a v jasliach.

Zrekonštruovali sme celý Park Andreja Hlinku, na ktorý sa nám podarilo získať z troch štvrtín peniaze zo súkromných zdrojov. Zrekonštruovali sme 5 športových areálov pri základných školách, aby ich viac využívala verejnosť. Veľmi sa teším, že aj s pomocou rodičov sa nám podarilo zachrániť materskú školu na Exnárovej ulici.

Vytvorili sme vyše 180 nových miest v škôlkach, aby sme zvýšili ich kapacitu.

Zmenili sme sociálnu politiku pre seniorov – každý mesiac pre nich organizujeme výlety, koncerty, exkurzie, prednášky, čím sme mnohých prilákali do spoločnosti a zvýšili ich sociálnu aktivitu a tým aj kvalitu života. Zriadili sme dve nové denné centrá pre seniorov.

Zaviedli sme transparentné pravidlá pri zverejňovaní na internete, verejnom obstarávaní, elektronických aukciách, pri prideľovaní nájomných bytov.*

Zaviedli sme výrazne viac komunikácie s občanmi na osobných stretnutiach. Stali sme sa najprínosnejšou samosprávou Slovenska za rok 2013 na portáli Odkazprestaros­tu.sk.

Venujeme sa regulácii výstavby a príprave územných plánov zón a komunikácii s obyvateľmi v snahe zabrániť zahusťovaniu hlavne vnútroblokov. Podarilo sa nám spoločne s obyvateľmi a investormi dosiahnuť zmenu a zníženie niektorých stavieb.

Druhý rok zvyšujeme počet smetných košov v uliciach Ružinova – budeme mať vyše 300 nových košov, čím chceme zvýšiť čistotu, ktorú určite treba stále zlepšovať. Veľmi nám pomohla aj spolupráca so súkromnými investormi, ktorí pre mestskú časť za svoje peniaze zrekonštruovali škôlky, školské kuchyne, cesty, chodníky, detské ihriská. Na dobrej ceste je riešenie problému s „Hirošimou“ – som rád, že môžem oznámiť, že objekt bývalého obchodného domu Ružinov kupuje nový investor.

Čo sa vám naopak splniť nepodarilo a mrzí vás to?

Nepodarilo sa nám vyriešiť všetky problémy, keďže mnohé sú veľmi komplikované a vyžadujú si zložité a zdĺhavé legislatívne postupy, ale pracujeme postupne na ich riešení. Nepodarilo sa nám napríklad vybudovať odbočovací pruh z ulice Maximiliána Hella na Trnavskú cestu, keďže sme nezískali súhlas vlastníka pozemku. Otvorenou otázkou určite zostáva problém s parkovaním.

Ako ste vylepšili život:

Rodinám s deťmi?

Zrekonštruovali sme 10 detských ihrísk, kompletne sme vymenili toalety a sprchy v 9 základných a 21 materských školách a v jasliach. Vytvorili sme vyše 180 nových miest v materských školách a zvýšili sme aj kapacitu jasieľ. Pre rodiny s deťmi pripravujeme rôzne podujatia, aby mali lepšie možnosti na trávenie času.

Zaviedli sme presné pravidlá pri prideľovaní nájomných bytov, pričom v bytovej komisii sú aj zástupcovia verejnosti a 30% bytov sme vyčlenili pre ružinovských učiteľov.

Nezamestnaným?

Nezamestnaným poskytujeme možnosť práce, za ktorú získajú viac peňazí od úradu práce. Rovnako poskytujeme aj príspevok v hmotnej núdzi. Zaviedli sme linku sociálnej pomoci, na ktorej ľuďom poskytujeme informácie o možnostiach, ktoré majú.

Dôchodcom?

Zmenili sme systém práce so seniormi. Výraznejšie ich motivujeme k vyššej sociálnej aktivite, čo sa nám aj podarilo – každý mesiac pre nich organizujeme výlety, prednášky, koncerty, súťaže, či iné spoločenské podujatia. Informujeme ich o tom aj formou sms správ, čím sa ľahko dostanú k informácii o možnostiach, ktoré majú a tak ich aj viac chodí na podujatia. Účastníkov zájazdov zvyčajne žrebujeme, pretože ich záujem prevyšuje kapacitu zájazdu. Pre seniorov sme vytvorili aj dve nové denné centrá, pustili sme sa do rekonštrukcie Ružinovského domova seniorov a Domova dôchodcov.

Psíčkarom?

Otvorili sme ihrisko pre psov s voľným výbehom na Astronomickej ulici, kde ich môžu majitelia pustiť bez vôdzky. Výbeh je oplotený, sú tu lavičky a koše na psie exkrementy. Tento rok ešte pribudne výbeh pre psov v Prievoze.

Bicyklistom?

Podarilo sa nám vybudovať cyklotrasu, ktorá bezpečne spája ulice Mlynské nivy a lávku Prístavného mosta, kam sa dovtedy cyklisti dostali len cez frekventovanú Bajkalskú ulicu – teraz cez ňu vďaka cyklotrase nemusia prechádzať.

Podnikateľom – živnostníkom?

Transparentné zverejňovanie na našej novej internetovej stránke im umožňuje uchádzať sa o zákazky vo verejnom obstarávaní a v elektronických aukciách, môžu sa zapojiť do obchodných verejných súťaží. Majú možnosť využívať grantový program.

Budete opäť kandidovať za starostu? Ak áno – prečo?

Máme za sebou kus práce, ktorý ľudia hodnotia veľmi pozitívne, čo som naozaj rád. Vnímam ich podporu, keď mi vravia, že v Ružinove sa toho pre nich veľa v dobrom zmenilo – je príjemné vedieť, že Ružinovčanom sa páči to, čo robíme. Viem tak o svojich úspechoch, viem aj o svojich neúspechoch a viem, čo ešte treba spraviť.

Doteraz na anketu odpovedali: Starostka Podunajských Biskupíc Alžbeta Ožvaldová, starostka Starého Mesta Tatiana Rosová, starostka Devína Ľubica Kolková, starosta Nového Mesta Rudolf Kusý, starosta Rače Peter Pilinský, starosta Petržalky Vladimír Bajan, starosta Devínskej Novej Vsi Milan Jambor, Gabriela Ferenčáková, starostka Čunova, starosta Vajnor Ján Mrva, starosta Rusoviec Dušan Antoš a Pavel Škodler, starosta Jaroviec.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM