Maros Palesch Krimi

Odovzdať hlas môžu aj väzni

Do jednotlivých ústavov počas dňa prinášajú prenosné hlasovacie schránky a vo väzniciach nie sú, podobne ako pri parlamentných voľbách, volebné okrsky.

Hlasovať v referende má právo každý obvinený a odsúdený, ktorý je občanom Slovenskej republiky, v deň konania referenda sa nachádza vo výkone väzby, respektíve vo výkone trestu odňatia slobody na území SR, najneskôr v deň konania referenda dovŕšil 18 rokov veku a nie je u neho prekážka vo výkone hlasovacieho práva v referende. Prekážkou vo výkone práva hlasovať je zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany zdravia ľudí, výkon trestu odňatia slobody uložený za spáchanie obzvlášť závažného zločinu a pozbavenie spôsobilosti na právne úkony.

V súvislosti s referendom riaditelia jednotlivých ústavov zabezpečili, aby všetci obvinení a odsúdení boli informovaní o konaní referenda a včas písomne poučení o spôsobe a práve hlasovať v ňom. Referendum sa v ústavoch uskutoční dnes predvedením obvinených alebo odsúdených pred členov okrskovej volebnej komisie, ktorí v ústave zabezpečia hlasovanie do prenosnej hlasovacej schránky. V ústavoch teda nie sú vytvorené osobitné volebné okrsky. Rovnako mohli odsúdení a obvinení odovzdávať svoj hlas v júnových parlamentných voľbách, keď tiež neboli v ústavoch volebné okrsky. Účasť väzňov na júnových voľbách do NR SR bola len 8,29-percentná. Pritom oprávnených voliť bolo vtedy približne 9000 väzňov. Vo voľbách do NR SR 17. júna 2006 bolo 2171 obvinených oprávnených voliť. Z toho počtu využilo svoje právo 294 obvinených, čo predstavovalo 13-percentnú účasť. V roku 2006 nemohli voliť odsúdení, nakoľko výkon trestu odňatia slobody bol zákonom považovaný za prekážku vo výkone práva voliť. Po uskutočnení dnešného referenda bude spracované aj štatistické vyhodnotenie účasti na referende v jednotlivých ústavoch zboru.

Obvineným a odsúdeným je umožnené v dnešnom referende hlasovať len v prípade, že predložia členom okrskovej volebnej komisie hlasovací preukaz. Obvinený a odsúdený, u ktorého nie je prekážka vo výkone práva hlasovať v referende, bol poučený, že môže písomne požiadať obec, v ktorej má trvalý pobyt, o vydanie a zaslanie hlasovacieho preukazu poštou na adresu ústavu, kde vykonáva výkon väzby alebo výkon trestu odňatia slobody. Bez predloženia hlasovacieho preukazu mu nebude umožnené hlasovať. Nie je známy oficiálny údaj, koľko väzňov požiadalo o zaslanie hlasovacieho preukazu.

Na záver prvého septembrového týždňa sa dovedna v Ústavoch na výkon väzby a Ústavoch na výkon trestu odňatia slobody nachádzalo 10.089 obvinených a odsúdených osôb. Z uvedeného počtu bolo 1535 obvinených, ktorí by mohli hlasovať v dnešnom referende a 133 obvinených, ktorí nemôžu v ňom hlasovať. V ústavoch sa nachádzalo 8498 odsúdených, ktorí by mohli hlasovať v referende a 945 odsúdených, ktorí nemôžu hlasovať. Vo výkone trestu odňatia slobody bolo k 8. septembru tohto roka 767 odsúdených, u ktorých je prekážka volebného práva z dôvodu výkonu trestu za spáchanie obzvlášť závažného zločinu.

Podobne nízka účasť ako na tohtoročných parlamentných voľbách bola aj účasť slovenských väzňov na minuloročných júnových voľbách do Európskeho parlamentu (EP). Volebné právo využilo len 2,88 percenta odsúdených a obvinených. Na porovnanie, v prvom kole prezidentských volieb sa v slovenských väzniciach zúčastnilo 21. marca minulého roku 56,64 percenta ľu­dí.

Zdroj: TASR, Bratislava, 18.09.201O

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM