Adriana Banásová Rôzne

Od zajtra - 14. júna budú upravené cestovné poriadky pre vlaky

Cestovné poriadky vlakov sa od nedele 14. júna menia. Ide o pravidelnú letnú úpravu železničných spojov. Cestujúci by si preto mali pred cestou do práce či do školy skontrolovať, či nenastali zmeny aj pri vlakoch, ktoré využívajú.

Ilustračný obrázok k článku Od zajtra - 14. júna budú upravené cestovné poriadky pre vlaky
Foto: Rastislav Búgel

Novinky od tohto dňa prináša štátna Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) aj súkromný dopravca RegioJet.

V rámci diaľkovej dopravy zavádza štátna ZSSK dva nové posilové rýchliky na trase medzi Bratislavou a Košicami. Prvý pôjde 28. októbra z Bratislavy o 14.30 h s príchodom do Košíc o 20.20 h. Druhý nový posilový vlak vypraví dopravca 1. novembra z Košíc o 14.19 h s príchodom do hlavného mesta o 20.18 h.

„V čase Sviatku všetkých svätých možno očakávať nárast počtu cestujúcich, preto zavádzame dva nové posilové vlaky,“ odôvodnila hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová.

Zároveň železničiari menia povinné rezervácie v spojoch na trase medzi Košicami a Prahou. EuroNight (EN) vlak, ktorý vyráža z Košíc o 20.22 h, a zároveň EN vlak s odchodom z Prahy o 22.01 h budú od nedele v úseku z Prahy po Žilinu povinne miestenkové. Súčasne dva EuroCity (EC) vlaky, z ktorých jeden vyráža z Košíc o 11.42 h a druhý s odchodom z Prahy o 14.06 h, sa menia na vlaky bez povinnej miestenky.

Zlepšenie služieb a nové nočné spoje

Štátny dopravca tiež sľubuje zlepšenie služieb v nočných vnútroštátnych vlakoch. Cestujúci budú mať k dispozícii lepšie občerstvenie, pribudne denná tlač a vo vozňoch na sedenie deky. Zároveň sa v nočných diaľkových spojoch zvýhodní cena.

Okrem toho ZSSK k lístkom na InterCity (IC) vlaky na trase medzi Bratislavou a Košicami zavádza aj možnosť využiť parkovanie na stanici. „Zatiaľ to platí v staniciach Košice, Poprad a Žilina,“ vymenovala Morháčová.

V rámci zlepšení pribudli podľa jej slov aj elektrické zásuvky vo vozňoch druhej triedy IC vlakov. Súčasne sa zníži príplatok na vlak SuperCity Pendolino pre platiacich cestujúcich na vnútroštátnom úseku vlaku od Žiliny cez Poprad do Košíc. Vlak jazdí z Košíc až do Prahy.

Súkromný dopravca RegioJet zase zavádza od nedele nočné spoje. Premávať budú medzi Bratislavou a Košicami a tiež medzi Košicami a Prahou. Na trase z Prahy do Košíc bude dopravca nočné vlaky vypravovať vo štvrtok, piatok a v nedeľu. Z Prahy pôjdu o 21.56 h a z Košíc o 21.23 h. Na druhý deň ráno prídu do svojich cieľových staníc, a to do Košíc o 7.00 h a do Prahy o 6.16 h.

Na trase z Košíc do Bratislavy budú nočné spoje vyrážať tiež vo štvrtok, piatok a v nedeľu. Odchod z Košíc bude o 23.23 h a príchod do Bratislavy o 4.21 h. V opačnom smere budú vlaky štartovať v hlavnom meste o 23.28 h s príchodom do Košíc o 4.45 h.

Bezpečnostná služba vo vlakoch

Na bezpečnosť cestujúcich aj ich batožiny bude v nočných spojoch podľa dopravcu dozerať okrem personálu vlaku aj bezpečnostná služba. „V prípade záujmu cestujúcich na požiadanie pred výstupnou stanicou personál i včas zobudí,“ priblížil hovorca spoločnosti Aleš Ondrůj.

Od jednej do približne štvrtej hodiny ráno bude vo vlakoch podľa jeho slov nočný pokoj. Počas neho nebude palubný personál obsluhovať ľudí priamo na mieste, zostane však jeden vozeň, v ktorom bude sa bude naďalej poskytovať nonstop servis. Tam si budú môcť cestujúci v prípade záujmu presadnúť. Dopravca sľubuje tiež možnosť požičania deky a raňajky zadarmo.

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM