Nina Táborská Rôzne

Pád, bomby a nové termíny: Od prestavby Starého mosta uplynul rok, čo sa podarilo a čo naopak nie?

V decembri minulého roka symbolicky odkrútili eurokomisár pre regionálny rozvoj Johannes Hahn, minister Počiatek a primátor Ftáčnik tri matice Starého mosta. Začalo sa pracovať. Nie všetko však počas roka išlo podľa plánu. Pozrite sa, čo sa podarilo, čo nie a v akom štádiu sa práce nachádzajú dnes.

Ilustračný obrázok k článku Pád, bomby a nové termíny: Od prestavby Starého mosta uplynul rok, čo sa podarilo a čo naopak nie?
Zdroj: TASR

Hrozivý pád

Len mesiac po tom, čo sa začalo s prácami na Starom moste, spadol pri demontáži konštrukcie mosta z osemmetrovej výšky na pontón pod mostom jeden z robotníkov. Podľa Tlačovej agentúry SR muž vtedy pri páde utrpel ťažké zranenia. S krvácaním do mozgu, zlomenými rukami a nohou ho prevezli do nemocnice. Týždeň po hrozivom páde sa muž prebral a jeho stav sa začal zlepšovať.

Nevybuchnuté bomby

Konštrukciu Starého mosta rozoberali počas uplynulého zimného obdobia. V júni tohto roka sa ale práce na moste zastavili. Dôvodom boli nevybuchnuté bomby z druhej svetovej vojny. Pyrotechnický prieskum v lete odhalil pod hladinou Dunaja pri pilieroch Starého mosta štyri podozrivé predmety.

Po odbornom preskúmaní sa zistilo, že práce môžu pokračovať, avšak podľa nového postupu, aby nenastali ďalšie komplikácie. Po tejto nečakanej prestávke sa práce zvnovu obnovili 17. septembra

Posunutie termínu

Nevybuchnuté míny spôsobili, že termín ukončenia prác sa posunul o dva mesiace. 26. semtembra prišli bagre na lodiach a začali búrať tretí pilier. Naštastie, bez komplikácií. Mesiac po treťom pilieri prišiel na rad aj štvrtý pilier a piaty, ktorý nebúrajú, ale len spevňujú, resp. rekonštruujú.

Tieto práce majú skončiť už budúci týždeň.

Práce dnes

Dnes práce pokračujú a zdá sa, že všetko ide podľa nového posunutého harmonogramu. Na petržalskej strane vzniká montovňa, zbúrané piliere tri a štyri nahradí jeden s názvom 34, ktorý by sa mal začať stavať v budúcom roku.

Namiesto konca augusta 2015, kedy mal byť projekt pôvodne dokončený, sa určil nový termín a to na koniec októbra 2015. Dvojmesačné meškanie je však podľa odchádzajúceho primátora Milana Ftáčnika v poriadku. Takmer 60 miliónový projekt musí mesto vyfakturovať do konca budúceho roku, nakoľko je hradený z eurofondov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM