Nina Táborská Rôzne

Od grafity k politickým vyznaniam: Mysleli ste si, že podchod na Trnavskom mýte už nemôže vyzerať horšie? Omyl

Jeden z najvyťaženejších a najfrekventovanejších a zároveň aj jeden z najhoršie vyzerajúcich a zanedbaných podchodov v Bratislave. Trnavské mýto už mnohých asi ničím neprekvapí - jedine, že by bolo zrazu čisté a bez všetkých čmáraníc. Najnovšie sa podchod zmenil na "denník" plný politických výlevov.

Ilustračný obrázok k článku Od grafity k politickým vyznaniam: Mysleli ste si, že podchod na Trnavskom mýte už nemôže vyzerať horšie? Omyl
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Fakt, že denne cez tento dopravný uzol na Trnavskom mýte prechádza množstvo ľudí, nakoľko je jedným z hlavných prestupných staníc, kde sa stretávajú električky, autobusy aj trolejbusy, zjavne nie je dostatočným motivátorom pre magistrát, aby začal konať (podchod je v správe Magistrátu hl. mesta Bratislava a nie mestskej časti Nové Mesto, pozn. red.).

Otázne potom je, čo ešte musí priestor na Trnavskom mýte „zažiť“, aby sa začalo konať. Zatiaľ to vyzerá tak, že jediní, ktorí sa oň ešte starajú, sú dobrovoľníci zo Zelenej hliadky.

Ak tadiaľto prechádzate denne aj vy, určite vám neuniklo, že staré grafity prekrývajú akési politické vyznania a nájdete ich rovno na každej stene v podchode.

Nová forma grafity?

Kiska, Putin, Kerry, Merkelová, Fico a aj Obama. Mnohí ďalší a napríklad aj multikulturalizmus. Témy dneška, známe postavy politického života a gramatické nezmysly.

Prečítajte si tiež: Otras a hrôza! Tieto slová vystihujú zanedbaný podchod na Trnavskom mýte

„Putin, Fico, Kiska aj Merleková sú zamestnaní žobráci z ulicy“, „EÚ vláda, Amerika a Rusko sú všetci spolu od začiatku“, či „Sedliaci, Medvedev, John Kerry a švajčiarska sedlicka vláda nemajú čo robiť, riadiť krajiny“ – aj takéto nápisy „zdobia“ aktuálne podchod na Trnavskom.

Osobný denník zo stien podchodu

Cestujúcich a prechádzajúcich podchodom strašia tieto nápisy už po dlhú dobu. V tomto prípade nejde o prejavy mladých umelcov. Ide o cielený odkaz neznámeho autora, ktorý takto bez trestu vyjadruje svoje politické názory a propaguje svoje myšlienky na stenách verejného priestoru. Dolapiť ho, je zrejme v tomto prípade nemožné. V podchode nie je ani jedna bezpečnostná kamera. Vďaka nim by sa takýmto podobným prípadom mohlo účinne predchádzať.

„Tri roky sme sa usilovali prebrať zodpovednosť za podchod na Trnavskom mýte, no magistrát Bratislavy nám to neumožnil. Potom, ako sme splnili ich prvotné požiadavky, argumentoval tým, že podchod je komunikáciou, o ktorú sa zo zákona môže starať len magistrát,“ vysvetlil pre Bratislava24.sk hovorca Nového Mesta MarekTettinger.

Práve magistrát dnes predstavil prístroj na odstraňovanie grafitov, kto vie, možno raz vyčistí aj Trnavské mýto.

Prečítajte si tiež: Na odstránenie nelegálnych grafitov sa rozdelilo takmer 85.000 eur

Politické odkazy na Trnavskom mýte
13
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM