Aktualizované ESL Rôzne Správy

Ochranári žiadajú viac vody pre vzácne Dunajské luhy. Petíciu podpísalo 10-tisíc ľudí

Bratislavské regionálne ochranárske združenie dnes odovzdalo petíciu do rúk ministra životného prostredia Jána Budaja.

Ilustračný obrázok k článku Ochranári žiadajú viac vody pre vzácne Dunajské luhy. Petíciu podpísalo 10-tisíc ľudí
Zdroj: BROZ

Ochranári tak urobili po tom, čo úspešne vyzbierali vyše 10 000 podpisov pod petíciu s názvom petícia za záchranu vnútrozemskej delty Dunaja, v ktorej žiadajú viac vody pre vzácnu oblasť Dunajských luhov medzi Dobrohošťou a Sapom.

Ramenná sústava Dunaja, ktorá je na našom území ohraničená pôvodným korytom rieky Dunaj a umelým prívodným kanálom do Vodného diela Gabčíkovo, predstavuje najrozsiahlejší zachovaný zvyšok pôvodnej vnútrozemskej delty Dunaja. Toto vzácne územie bolo v minulosti zmenené výstavbou vodného diela a odvtedy je závislé od množstva vody, ktorá je doň vpúšťaná na základe manipulačného poriadku VD Gabčíkovo.

Málo vody

Manipulačný poriadok je prevádzkový dokument, ktorý už od výstavby Vodného diela počítal aspoň raz ročne so simuláciou prirodzených záplav v ľavostrannej ramennej sústave Dunaja cez odberný objekt Dobrohošť. V priebehu štvrťstoročia bol mnohokrát aktualizovaný a predpísané množstvo vody pre simulované záplavy sa postupne znižovalo. Objekt bol projektovaný na kapacitu 234 m3/s, takéto množstvo vody cez neho však podľa ochranárov nikdy netieklo. Prietoky pre simulované záplavy sa vraj neustále znižovali, v súčasnosti platná verzia poriadku počíta už len s maximálnym prietokom vody na úrovni 60 m3/s.

„Takéto množstvo vody však nedokáže zabezpečiť potrebnú záplavu priľahlého lužného lesa,“ hovorí Tomáš Kušík, predseda BROZ.

Zmena

Bratislavské regionálne ochranárske združenie preto prostredníctvom petície žiada Ministerstvo životného prostredia, ako najvyšší štátny orgán, pod ktorého správu spadá Vodné dielo Gabčíkovo, o zmenu manipulačného poriadku, konkrétne o zvýšenie prietokov počas simulovaných záplav, o pravidelnosť týchto záplav, ale aj o zjednodušenie celého administratívneho procesu, ktorým sa tieto záplavy zabezpečujú.

"Žiadame tiež zjednodušenie zdĺhavého a administratívne náročného procesu realizácie záplav. Potrebujú to nielen lesy v tomto území, ale aj ryby, obojživelníky a celý lužný ekosystém, ktorý je na vode závislý,“ dodáva Tomáš Kušík.

Petíciu spustili ochranári symbolicky na deň Zeme, 22. 4. 2020 a za záchranu vnútrozemskej delty Dunaja sa im podarilo vyzbierať spolu 11 603 podpisov.

Ministrov sľub

Na základe petície ministerstvo životného prostredia spoločne s vodohospodármi upraví manipulačný poriadok Vodného diela Gabčíkovo. Cieľom zmien bude zvýšiť prietoky vody počas simulovaných záplav, ako aj ich pravidelnosť. Minister Ján Budaj v tejto súvislosti podčiarkol: „Plánujeme zjednodušiť celý administratívny proces, ktorým sa záplavy zabezpečujú. Víťazom v tomto spoločnom boji musí byť príroda a životné prostredie.“

Vnútrozemskú deltu, ktorá je pozostatkom ramennej sústavy Dunaja, negatívne poznačila výstavba Vodného diela Gabčíkovo. Kvôli tomu prúdi do dunajských ramien čoraz menej vody.

„Tento panenský kus prírody, kde sa v minulosti usádzalo značné množstvo zlata a ktoré vytvára unikátnu mozaiku lesných, mokraďových a trávnatých biotopov, je v súčasnosti závislý od množstva vody, ktorá sa doň vpúšťa na základe manipulačného poriadku gabčíkovskej priehrady. Vážim si iniciatívu verejnosti a môžem všetkých ubezpečiť, že do oblasti dunajských luhov medzi Dobrohošťom a Sapom bude prúdiť viac vody,“ prisľúbil minister envirorezortu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM