Rôzne Správy

Ochrana prírody je dôležitá: Podľa väčšiny Slovákov je dôležitejšia ako ekonomický rast

Podľa väčšiny slovenských občanov by mala mať ochrana životného prostredia prioritu pred ekonomickým rastom. Vyplýva to z výsledkov reprezentatívneho prieskumu, ktoré pri príležitosti utorkového Svetového dňa životného prostredia zverejnil Sociologický ústav Slovenskej akadémie vied (SAV).

Ilustračný obrázok k článku Ochrana prírody je dôležitá: Podľa väčšiny Slovákov je dôležitejšia ako ekonomický rast
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Takmer tretina opýtaných by sa kvôli životnému prostrediu bola tiež ochotná vzdať časti svojich príjmov.

K názoru, že ochrana životného prostredia je dôležitejšia aj za cenu pomalšieho ekonomického rastu a určitého úbytku pracovných miest, sa v roku 2017 priklonilo 60 percent respondentov. Naopak, 30 percent respondentov považuje za prvoradé najmä vytvorenie podmienok pre ekonomický rast a rast pracovných miest aj za cenu negatívnych vplyvov na životné prostredie. Ekonomický rast by uprednostnili najmä respondenti so základným vzdelaním a z miest nad 100 000 obyvateľov.

S tvrdením „Zriekol by som sa časti svojho príjmu, ak by som mal istotu, že sa tieto peniaze použijú na ochranu pred znečisťovaním životného prostredia,“ súhlasilo 28 percent respondentov, 38 percent s ním nesúhlasilo. Ochota prispievať pritom podľa Sociologického ústavu SAV od roku 1991 klesá. Sčasti si to však vysvetľuje zmenenou škálou odpovedí, v ktorých pribudla stredová pozícia.

Prieskum sa zaoberal aj postojom Slovákov k tvrdeniam, ktoré podceňujú dôležitosť životného prostredia alebo prínos jednotlivca k jeho ochrane. „Postoje zľahčujúce význam ochrany životného prostredia nemajú u občanov na Slovensku vysokú podporu,“ interpretuje výsledky Sociologický ústav SAV. Prieskum tiež zachytil zvýšenie dôvery k environmentálnym organizáciám. Dôveruje im 58 percent respondentov, o šesť percent viac než vlani.

Prieskum sa uskutočnil v rámci medzinárodného projektu výskumu európskych hodnôt (European Values Study – EVS), ktorý na Slovensku koordinuje Sociologický ústav SAV. Zúčastnilo sa ho 1432 respondentov. Výsledky reprezentatívneho výskumu zohľadňujú rozloženie obyvateľov Slovenska podľa pohlavia, veku, vzdelania, veľkosti miesta bydliska a kraja.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM