Rôzne Správy

Obyvatelia z reštituovaných bytov budú protestovať pred úradom vlády

Demonštráciu organizuje občianske združenie Právo na bývanie, ktoré háji záujmy nájomníkov z reštituovaných a privatizovaných bytov.

Ilustračný obrázok k článku Obyvatelia z reštituovaných bytov budú protestovať pred úradom vlády
Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Bratislavčania z reštituovaných bytov budú v sobotu (1. 9.) od 10.30 h protestovať pred Úradom vlády SR. Premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) chcú upozorniť na neúnosnú situáciu vyše 500 žiadateľov z reštituovaných bytov, pre ktorých doteraz mesto Bratislava nedokázalo zabezpečiť náhradné nájomné bývanie. Požiadajú ho aj o zmenu legislatívy, ktorá by umožnila okrem poskytnutia náhradného bytu aj finančnú kompenzáciu.

Právo na bývanie

Demonštráciu organizuje občianske združenie (OZ) Právo na bývanie, ktoré háji záujmy nájomníkov z reštituovaných a privatizovaných bytov. „Štát nám spôsobil existenčný problém a za 27 rokov ani jedna z jeho vlád ho nedokázala vyriešiť. Sme na tom rovnako zle ako predtým. Ľudia sú už frustrovaní a v našom veku je to komplikované, keď starší ľudia so zdravotnými ťažkosťami majú aj existenčné problémy,“ povedal zástupca združenia Ján Horák.

Ako tvrdí, ťažké srdce nemajú na hlavné mesto, aj keď im doteraz nezabezpečilo náhradné nájomné bývanie. Magistrát im preto musí od začiatku roka 2017 vyplácať rozdiel medzi trhovým a regulovaným nájomným. Kompenzáciu bude vyplácať až do poskytnutia bytových náhrad žiadateľom. „Mesto problém nespôsobilo a dopláca na to rovnako ako my,“ tvrdí Horák.

Žiadajú finančnú kompenzáciu

OZ Právo na bývanie preto žiada zmenu legislatívy, ktorá by umožnila okrem poskytnutia náhradného bytu aj finančnú kompenzáciu. „Finančná náhrada umožní žiadateľom aspoň čiastočne obstarať si bývanie podľa vlastných predstáv,“ spresnil Horák.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal v máji uviedol, že pri riešení problému náhradných nájomných bytov vyčerpalo mesto takmer všetky svoje možnosti. Plánovaná výstavba prvých náhradných nájomných bytov naráža na odpor mestských častí, magistrát sa preto momentálne pokúša hľadať riešenia aj v nákupe takýchto bytov. „Ukazuje sa, že ani toto nie je cesta, pretože náhradné nájomné byty majú zo zákona dané presné výmery a takéto byty nikto v Bratislave nestavia,“ vysvetlil Nesrovnal.

Ministerstvo dopravy a výstavby SR v máji uviedlo, že legislatívne zmeny v tomto smere budú aktuálne až po vyčerpaní všetkých zákonných možností. Zároveň deklaruje, že aktívne s magistrátom komunikuje s cieľom zabezpečiť postupné doriešenie tejto zložitej témy.

Riešením problematiky náhradného nájomného bývania v Bratislave je poverená aj medzirezortná pracovná skupina vytvorená na základe uznesenia vlády z decembra 2017. Výsledkom jej práce má byť predloženie konkrétnych návrhov, ktoré tento problém vyriešia v prospech všetkých dotknutých strán.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM