Eva Sládková Rôzne Správy

Babišov Istrochem odmieta zodpovednosť za ekologické škody. Oháňa sa zákonmi

Na základe odhalenia odborníčky na životné prostredie Tamary Stohlovej sa prevalil desať rokov starý prieskum. Odhalil masívnu kontamináciu vody a pôdy.

Ilustračný obrázok k článku Babišov Istrochem odmieta zodpovednosť za ekologické škody. Oháňa sa zákonmi
Zdroj: Istrochem a.s.

Prieskum podľa Stohlovej preukázal znečistenie v takom rozsahu, aký nikto neočakával a podľa jej slov môžeme hovoriť o „ekologickej katastrofe“. Na tému zareagovala aj bratislavská samospráva, primátor Matúš Vallo na facebooku napísal, že už pre rokom upozorňovali na podozrenia na znečistenie podzemných vôd v lokalite Žabí majer, no nič sa nedialo.

Kto je zodpovedný?

Istrochem je vlastne bývalá Dimitrovka, ktorá je zodpovedná aj za skládku chemického odpadu vo Vrakuni. Do roku 1989 niesol názov Chemické závody Juraja Dimitrova, Istrochemom sa stal v roku 1991. Dnes v ňom je väčšinovým vlastníkom práve firma českého premiéra Andreja Babiša. Tá zodpovednosť za ekologickú katastrofu odmieta.

„Ekologickú záťaž sme nevytvorili my. Vznikla pred 60 rokmi vo vtedajších Chemických závodoch Juraja Dimitrova. Do spoločnosti Istrochem sme majetkovo vstúpili až v roku 2002. Likvidácia ekologickej záťaže nebola súčasťou privatizačnej zmluvy so štátom,“ napísal nám hovorca Agrofertu Karel Hanzelka. Ako dodáva, spoločnosť sa zaviazala investovať do rozvoje a ekológie milión vtedajších korún, čo údajne splnila až nad ráme.

Utajenie

Otázkou je, prečo teda spoločnosť desať rokov tajila výsledky prieskumu. „V minulosti v lokalite prebehol rad rôznych prieskumov a ich závery sú známe. Tento prieskum urobený pred 10 rokmi nepriniesol nič nového, čo by verejnosť nevedela. Každopádne režim utajenia umožňovala platná legislatíva a postupovali sme plne v súlade so zákonom,“ dodal Karel Hanzelka.

Podľa ministra životného prostredia je pravdou, že spoločnosť mohla prieskum utajovať, ale to sa má zmeniť. Ján Budaj považuje za nevyhnutné novelizovať zákon a nedovoliť súkromným spoločnostiam zatajovať výsledky prieskumu, potvrdzujúce kontamináciu pôdy a vôd.

„Rezort odštartuje práce na legislatívnej zmene. V prípade, že ide o ohrozenie životného prostredia či zdravia, je absurdné, aby mal súkromník možnosť správu utajiť,“ zdôraznil Ján Budaj.

Vrakunská skládka
4
Galéria
Zdroj: Eva Sládková
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM