KAW Rôzne Správy

Obrovské mláky vody v Bratislave. Silným mrazom neodolajú ani vodovodné potrubia

Dlhotrvajúce mrazy spôsobujú problémy s praskaním vodovodných potrubí a zamŕzaním prípojok v rôznych častiach hlavného mesta.

Ilustračný obrázok k článku Obrovské mláky vody v Bratislave. Silným mrazom neodolajú ani vodovodné potrubia
8
Galéria
Zdroj: Dúbravka facebook

Vodári majú v posledných týždňoch plné ruky práce. Cez víkend sa kaluž vody objavila v Dúbravke, pár dní predtým na Šoltésovej ulici v centre. Problémy s prasknutým potrubím riešila Bratislavská vodárenská spoločnosť aj na Hrobákovej a Haanovej ulici v Petržalke.

Mrazivá sila

Všetky spomínané „katastrofy“ majú spoločného pôvodcu – silný mráz. „V zimnom období, najmä počas mrazivých dní, podložie premrzne do väčšej hĺbky. Keď sa potom oteplí, môže dôjsť k pohybu a posunu podložia. Inak povedané, voda v podloží po zamrznutí zväčšuje svoj objem a následne po oteplení ho zmenšuje. To sa prejaví pohybom, tlakom a ťahom, ktoré majú za následok narušenie potrubia,“ povedal pre Bratislava24.sk Ján Pálffy z Bratislavskej vodárenskej spoločnosti.

Mláky na ceste, byty bez vody

Prasknuté potrubie môže narobiť obyvateľom okolitých domov značné nepríjemnosti – od zamrznutého „klziska“ až po odstávku vody v bytoch. Neraz musia na ulicu, kde sa problém vyskytol, pristaviť cisternu s pitnou vodou.

Vodári musia v prípadoch prasknutia potrubia okamžite zasiahnuť a pracovať na odstránení poruchy. Najprv je potrebné lokalizovať miesto, na ktorom bolo potrubie poškodené a odstrániť vodu z okolia. Potom musia poškodenú časť vodovodu vymeniť. „V takomto prípade je po uzavretí vetvy potrubia s poruchou nevyhnutné fyzicky sa dostať k porušenému prvku a následne ho vymeniť,“ doplnil Ján Pálffy.

Prasknuté potrubie
8
Galéria
Zdroj: Dúbravka facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM