Tomáš Stupavský Kultúra

OBRAZOM: Stupava, ale aj Bratislava žije kapustou. Dni zelá sú v plnom prúde

Kapusta, kapusta a zase kapusta. Obľúbené podujatie Dni zelá sa začalo. Hlavnou myšlienkou festivalu je zachovanie tradície pestovania a spracovania regionálnych odrôd kapusty, ktoré boli a sú známe svojou chuťou.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Stupava, ale aj Bratislava žije kapustou. Dni zelá sú v plnom prúde
Zdroj: TASR

Slávnosti kapusty patria od roku 1996 medzi najväčšie festivaly na Záhorí a účinkujúci hostia prichádzajú i zo susedných regiónov Weinviertel – Dolné Rakúsko (A), Jižní Morava (CZ) a Mosony-Sopron-Györ (HU).

Hlavnou myšlienkou festivalu je zachovanie tradície pestovania a spracovania regionálnych odrôd kapusty, ktoré boli a sú známe svojou špecifickou chuťou a vynikajúcou kvalitou.

Jeho každoročnou súčasťou je remeselnícky jarmok, výstava Úroda, súťaž o najťažšiu hlavičku kapusty, najkrajšiu kolekciu ovocia a zeleniny a najťažšiu dyňu či súťaž vo varení kapustnice My varíme ze zelá.

Návštevníci sa môžu tešiť napríklad aj na Fun zónu v Kaštieľskom parku, kde budú tvorivé dielne, kolotoče, ťava či poníky. V Komunál klube je pripravená burza vinylových platní, CD, MC a audiokníh. Zaujímavou je aj prehliadka farského kostola a oratória.

V Synagóge je pripravená výstava fotografií Záhrada večnosti. V kultúrnom dome je výstava súčasnej keramikárskej tvorby, informovala Monika Palečková z kancelária primátora mesta Stupava.

Dni zelá
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM