Nina Táborská Rôzne

OBRAZOM: Prvý sneh v Bratislave. Ako je mesto pripravené na zimu?

Do dnešného dna otvorilo lyžiarsku sezónu už 40 stredísk. Lyžiarske podmienky sa vdaka zimnému počasiu, ktoré umožnilo spustiť zasnežovaciu techniku výrazne zlepšili. Sú dobré až velmi dobré. Prvý sneh potešil aj Bratislavčanov. Posypové autá sú v pohotovosti.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Prvý sneh v Bratislave. Ako je mesto pripravené na zimu?
Zdroj: TASR

Vzhľadom na vývoj poveternostnej situácie vyhlásilo hlavné mesto zimnú pohotovosť ešte 9. decembra. V pohotovosti je počas zimy 43 sypačov, 11 multikár, 1 snehová fréza a 92 ručných pracovníkov.

„Účelom tzv. zimnej pohotovosti je zmierňovať dopady nepriaznivých vplyvov poveternostných podmienok na zjazdnosť a schodnosť komunikácií, pričom bolo prijatých niekoľko opatrení a noviniek v rámci zefektívnenia zimnej údržby počas nadchádzajúceho zimného obdobia,“ uviedla Katarína Kohútiková z oddelenia komunikácia magistrátu.

Zimná pohotovosť je pripravená na príchod zimného počasia s cieľom okamžitého výjazdu do terénu. Pripravených je dvetisíc ton posypového materiálu. V prípade sneženia vydá magistrátny dispečing pokyn zmluvnému partnerovi A.R.K. technické služby, ktoré okamžite vyšlú na cesty sypače a pracovníkov.

V rámci prijatých opatrení zabezpečuje hlavné mesto zvýšenú kontrolu kritických lokalít, na jednotlivých rajónoch budú rozmiestnené mechanizmy zimnej údržby ešte pred samotným snežením s cieľom rýchlejších zásahov priamo v lokalitách.

Preventívny posyp ciest

Novinkou je tento rok preventívny posyp krízových miest, vďaka ktorému sa roztopia prvé milimetre napadnutého snehu hneď po ich spáde. Používať sa bude najmä v kopcovitých rajónoch alebo rajónoch, na ktorých v prípade väčšieho spádu snehu vznikajú kritické situácie (nájazdy na mosty, Koliba, Kramáre, Dlhé Diely a pod.).

K dispozícii je aj 24-hodinové spojenie štábu zimnej služby či pravidelná kontrola dispečermi, ktorí budú denne kontrolovať spoločensky významné a frekventované komunikácie podľa zoznamu schváleného počas minulej sezóny.

Na sypačoch sú tiež umiestnené GPS monitorovacie zariadenia, vďaka ktorým bude možné vidieť, kde sa práve nachádzajú. Mapa vozidiel je dostupná na webstránke mesta v banneri na hlavnej stránke, na ktorej môžu občania vidieť maketu vozidla, rýchlosť vozidla a druh vozidla (sypač, multikára).

Zároveň mesto vyzvalo mestské časti, aby z dôvodu lepšej synchronizácie zimnej údržby poskytli mestu kontakt na pracovníka zodpovedného za zimnú údržbu v každej mestskej časti, aby bolo možné aktivity lepšie koordinovať.

Výkon zimnej údržby komunikácii:

  • v prípade väčšieho spádu snehu a pri vytváraní závejov bude zabezpečené frézovanie,
  • počas sneženia budú v terénoch pluhy a zabezpečený likvidačný posyp,
  • ručné uvoľňovanie priechodov pre chodcov,
  • uvoľňovanie uličných vpustov.

Ak klesne teplota pod 0°C, bude zabezpečené aj posýpanie mostov a nájazdov, na ktorých sa aj v suchom počasí zráža voda a tvorí námraza.

Link na monitorovanie vozidiel posypovej techniky nájdete TU.

Počasie pre Bratislavu na dnes:

Meteorológovia zo Slovenského meteorologického ústavu na dnes hlásia prevažne zamračené a miestami slabé sneženie. Najvyššia denná teplota –4 až –2 stupne Celzia. Fúkať bude východný až juhovýchodný vietor 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h).

Zdroj: Tasr/Dnes24

Prvý sneh v Bratislave
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM