Kultúra

Obnovené predmety z vyhoreného hradu Krásna Hôrka môžete vidieť v Bratislave

Na hrade Krásna Hôrka požiarom s teplotou až 700 stupňov Celzia bolo poškodených 342 zbierkových predmetov. Najviac zdevastovaná bola novoinštalovaná expozícia zbrojnice a vážne poškodených 137 exponátov.

Ilustračný obrázok k článku Obnovené predmety z vyhoreného hradu Krásna Hôrka môžete vidieť v Bratislave
Zdroj: Dnes24.sk

Časť zachránenej a reštaurovanej zbierky z vyhoreného hradu Krásna Hôrka predstavuje expozícia Až na kov. Je na Bratislavskom hrade, kde potrvá do 30. septembra.

„Táto výstava je o tragickej udalosti i o nezištnej spolupráci českých priateľov. Po požiari hradu Krásna Hôrka 10. marca 2012 ma šokoval rozsah škôd, ale potešil okamžitý zásah kolegov múzejníkov pri záchrane zbierok. Keďže naše múzeum nemá reštaurátorov na kovy, obrátila som sa na Technické múzeum v Brne,“ povedala námestníčka generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea (SNM) Gabriela Podušelová.

Ako dodala, jeho zástupcovia v krátkom čase navštívili poškodené exponáty v Betliari a podpísala sa zmluva pod záštitou ministrov kultúry oboch krajín.

„Technické múzeum z Brna získalo grant na reštaurovanie zničených predmetov a časť z nich vidíme na výstave. Dúfam, že niekedy budeme môcť aj my nezištne pomôcť českým priateľom, ale nech ich nepostihne požiar,“ dodala Gabriela Podušelová.

Významná zbierka

Na hrade Krásna Hôrka požiarom s teplotou až 700 stupňov Celzia bolo poškodených 342 zbierkových predmetov. Najviac zdevastovaná bola novoinštalovaná expozícia zbrojnice a vážne poškodených 137 exponátov. Práve táto zbierka patrí k najrozsiahlejším z 23-tisíc kusov zbierkového fondu v správe Múzea Betliar, ktoré je súčasťou SNM.

Čítajte tiež: Nová výstava na Bratislavskom hrade približuje vznik a zjednocovanie E­urópy

Zahŕňa zbierku diel zo 16. storočia, zbierku modelov malých diel na kolesových lafetách zo 17. a 18. storočia. Medzi palnými zbraňami sa vyskytujú výrobky slávnych európskych dielní, akými boli Louis Santos v Madride, česká dielňa Poser alebo nemecký výrobca Behr.

Zachované unikáty

V expozícii je po rekonštrukcii pištoľ jazdecká kresadlová, guľovnica jednohlavňová, puška granátometná, delo s kolesovou lafetou a ďalšie strelné zbrane. Tiež košeľa krúžková s krátkym rukávom, zbroj turnajová, šabľa honosná, meč typu Petersen a iné sečné zbrane.

„K unikátnym predmetom patrí románsky meč Ulfberth z druhej polovice 10. storočia, ktorý je veľmi vzácny. Sú tu prilby, na ktorých vďaka rekonštrukcii prvýkrát vidíme krúžky, takže sú krajšie ako pred požiarom. Máme tu aj spodnú obruč, ktorá zostala zo zvona, ostatné zvony boli úplne zničené. Táto obruč bez ošetrenia zostane ako memento ničivej udalosti, podobne ako tympan v torzálnom neošetrenom stave,“ konštatoval Julius Barczi, riaditeľ Múzea Betliar, ktoré má v správe hrad Krásna Hôrka.

Špeciálny prístup

V rámci spomínanej medzinárodnej pomoci Metodické centrum konzervácie Technického múzea v Brne ponúklo ošetrenie vybraných zbierkových predmetov. Jeho zásluhou má obnovenú podobu 77 exponátov.

Každý z nich si vyžadoval veľmi špecifický konzervátorsko-reštaurátorský zásah zahrňujúci zhodnotenie zmien fyzikálno-chemických, mechanických a estetických vlastností materiálu po požiari, porovnanie ich stavu s pôvodnou podobou a navrhnutie postupu ošetrenia.

Bol starostlivo zvažovaný a konzultovaný rozsah optimálneho zásahu stabilizácie stavu a ponechania predmetu ako mementa ničivej udalosti alebo čistenia a odkrytia povrchu so zachovaním iba originálnych častí či doplnenia chýbajúcich dielov so snahou obnoviť pôvodnú podobu a interpretáciu exponátu.

K identifikácii rôznych kovových materiálov bola využitá neinvazívna röntgenová fluorescenčná spektrometria a ďalšie inštrumentálne metódy, napr. röntgenový prieskum alebo elektrónová mikroskopia s mikrosondou. Nutnou súčasťou posudzovania povrchu ošetrovaných predmetov bol detailný prieskum typických znakov použitých remesiel a ich správna interpretácia v nadväznosti na výsledky prírodovedného prieskumu.

Výstavu organizuje Historické múzeum SNM.

Čítajte tiež: Bibiana pripravila pre deti zaujímavé projekty aj mravčiu farmu

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM