Kultúra

Nová výstava na Bratislavskom hrade približuje vznik a zjednocovanie Európy

Vždy v prvú nedeľu v mesiaci čakajú návštevníkov výstavy komentované prehliadky.

Ilustračný obrázok k článku Nová výstava na Bratislavskom hrade približuje vznik a zjednocovanie Európy
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk

Expozícia Dedičstvo Karola Veľkého s podtitulom Včasný stredovek ako kolíska európskej kultúry približuje počiatky vzniku Európy a jej postupné zjednocovanie. Od 17. júna je pre verejnosť prístupná na Bratislavskom hrade až do 16. októbra.

„Výstava je aj oslavou nášho predsedníctva v Rade Európskej únie. V dôsledku toho bude hrad v určitom čase pre verejnosť obmedzený. Sprievodca výstavou je aj v angličtine a obsahuje mapy, kráľovské a iné rody, ktoré tu žili, takže nie sú to iba predmety z minulosti,“ na tlačovej konferencii to uviedol riaditeľ Historického múzea Slovenského národného múzea Branislav Panis.

Kolíska európskej kultúry

Podľa generálnej riaditeľky Pamiatkového úradu SR Kataríny Kosovej výstava nadväzuje na projekt Kolísky európskej kultúry, ktorý bol udelený v rámci programu Kultúra 2007–2013. Výstavná koncepcia bola spracovaná počas toho projektu a prezentovaná na dvoch veľkých expozíciách v belgickom Ename a v Prahe, aj na niekoľkých menších v Ravenne, Montmajour a Ľublane.

Čítajte tiež: Výstava Plavba na Dunaji hovorí aj o problémoch

„Európskeho projektu sa zúčastnil náš úrad s ďalšími dvanástimi akademickými a pamiatkovými inštitúciami z deviatich európskych krajín. Výstava bola už vo viacerých krajinách a v každej je čiastočne redizajnovaná pre príslušné územie. Táto je najmä o strednej Európe a slovenskom území,“ konštatovala Katarína Kosová.

„Za uvedeným účelom sme k jej príprave prizvali odborníkov z Nitry a Budapešti. Celkove výstava obsahuje proces zjednocovania od Rímskej ríše po Karola Veľkého a v období po ňom, na území piatich regiónov od západu na východ. Z nich najmladší je stredná a východná Európa. Sú tu cirkevné, kultúrne a iné súvislosti v procese zjednocovacieho vývoja,“ spresnila Jana Maříková–Kubková z Archeologického ústavu Akadémie vied ČR.

Zaujímavosti pre návštevníkov

Hlavnou metódou spracovania častí výstavy je aplikácia konceptu jednoty v rozmanitosti, ktorý sa stal mottom EÚ a bol do európskych dokumentov začlenený tzv. Rímskou zmluvou v roku 2004. Návštevník sa tak môže zamyslieť nad tým, čo máme pri vnímaní histórie a kultúrneho dedičstva spoločné a v čom môžeme nájsť odlišnosti medzi jednotlivými regiónmi a lokálnymi kultúrami.

Expozícia je zameraná na európsky včasný stredovek ako na obdobie, kedy vzniká súčasná Európa. Tiež predstavuje kultúrne dedičstvo a bohatstvo ako niečo aktuálne, o čo sa nestačí len starať. Je výzvou k diskusii, ktorá dáva minulosti súčasný zmysel, pričom sa sústreďuje na vzájomné pôsobenie pamäte, identity a miesta.

Návštevník môže spoznávať zapožičané predmety od domácich inštitúcií i z ČR, Holandska, Nemecka, Talianska, Slovinska, Chorvátska a Maďarska. Väčšina z nich je na Slovensku prvýkrát a i exponáty z domácich zbierok predstavujú unikátnu kolekciu.

K najväčším lákadlám patrí kolekcia nálezov z Nitrianska z obdobia 9.-10. storočia, kolekcia hrobových výbav z lokality Gradišče nad Bašeljem v Slovinsku alebo z Biskupija Crkvina v Chorvátsku, tiež predmety z Ingelheimu a Nijmegen, ale i mozaiky z Ravenny.

„Vždy v prvú nedeľu v mesiaci budú na výstave komentované prehliadky a 12. októbra je plánované prednáškové popoludnie s odborníkmi z Nitry, keďže na Nitriansko je tu daný dôraz,“ pripomenul spolukurátor expozície Peter Baxa z PÚ SR.

Nad výstavou prevzali záštitu minister kultúry SR Marek Maďarič, predseda SAV Pavol Šajgalík a predseda Akadémie vied ČR Jiří Drahoš.

Čítajte tiež: Vodárenské múzeum láka na novú výstavu o ekologickej katastrofe v Podunajských Biskupiciach

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM