Jakub Haršany Samospráva

Obnovená socha Panny Márie už stojí na svojom mieste. Dočká sa aj posvätenia

Socha Panny Márie na Švantnerovej ulici v bratislavskej Dúbravke sa po takmer troch rokoch vrátila na svoje pôvodné miesto.

Ilustračný obrázok k článku Obnovená socha Panny Márie už stojí na svojom mieste. Dočká sa aj posvätenia
Zdroj: Dnes24.sk

Socha Panny Márie stála desaťročia pri ceste v Tavarikovej osade. V roku 2013 však pri neodbornom orezávaní stromov padla a odvtedy bol podstavec prázdny.

„Prišlo k vážnemu poškodeniu sochy na podstavci. Konár spadol na sochu, tá následne spadla, zlomil sa aj kamenný stĺp,“ vysvetlila Jana Hamšíková z Mestského ústavu ochrany pamiatok.

Okrem sochy upravili aj okolie podstavca

Po takmer troch rokoch sa podarilo sochu a stĺp zrekonštruovať a v auguste ju vrátili na svoje miesto. Na obnove sa podieľali obyvatelia lokality a taktiež finančná dotácia od Bratislavského samosprávneho kraja v spolupráci s mestskou časťou.

„Reštaurovanie sochy prebehlo na Katedre reštaurovania Vysokej škole Výtvarných umení. Obyvatelia ulice a firma CarniHerba, ktorá pôsobí v oblasti záhradníckych služieb, si vzali na starosť pomocné práce, terénne úpravy, výsadbu zelene a celkovú úpravu okolia podstavca sochy,“ informuje Lucia Marcinatová z miestneho úradu v Dúbravke.

Sochu slávnostne posvätia

Vo štvrtok 15. septembra symbolicky na sviatok Sedembolestnej Panny Márie obnovenú sochu posvätia. Posvätenie je naplánované na 16:30 hod. pri soche na konci Švantnerovej ulice.

„Súčasťou podujatia bude krátky príhovor starostu Dúbravky Martina Zaťoviča, katolíckeho farára Miroslava Bederku, ktorý posvätí sochu, a obzretie sa do minulosti s Milanom Peškom,“ dodala Marcinatová.

Čítajte aj: V Záhorskej Bystrici obnovili kúsok histórie. Vrátili život starým studničkám

Obnovená socha Panny Márie v Dúbravke
2
Galéria
Zdroj: Bratislava - Dúbravka
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM