Jakub Haršany Samospráva

V Záhorskej Bystrici obnovili kúsok histórie. Vrátili život starým studničkám

V bratislavskej mestskej časti Záhorská Bystrica dokončili revitalizáciu poslednej studne a momentálne už všetky slúžia svojmu účelu.

Ilustračný obrázok k článku V Záhorskej Bystrici obnovili kúsok histórie. Vrátili život starým studničkám
Zdroj: Bratislava - Záhorská Bystrica

Staré studničky sa nachádzajú na Pútnickej ulici a ulici Jána Raka. Po tom, čo sa minulý rok podarilo mestskej časti obnoviť dve studne, sa pred pár dňami dokončila revitalizácia poslednej tretej.

„Studne sú približne 20 až 30 metrov hlboké a dlhé roky boli len prikryté oceľovými plechmi.“ informoval nás starosta Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa.

Studne opäť slúžia ako kedysi

Mestská časť sa preto rozhodla, že tieto studničky, ktoré sú súčasťou histórie mestskej časti, obnoví a prinavráti im život. Dnes sú už studne ako nové a občanom slúžia ako kedysi.

Nadzemná časť studní bola vymurovaná do výšky cca 60 cm lomovým kameňom, na vrchu bol osadený poklop a na ňom umiestnili ručnú pumpu s možnosťou využitia vody na úžitkové účely. Obyvatelia mestskej časti si tak z nich môžu voľne ťahať vodu. Podľa slov starostu sa však nerobili žiadne rozbory, takže vodu neodporúča používať na pitie.

Pri studničke vytvorili aj malý parčík a osadili lavičku, na ktorej si môžete oddýchnuť. Projekt sa mestskej časti podarilo zrealizovať za podpory Bratislavského samosprávneho kraja a záhradného centra Siky Gardens.

Čítajte aj: Voda na Kuchajde je už v poriadku. V jazere si môžete opäť bezpečne zaplávať

Obnova studní v Záhorskej Bystrici
5
Galéria
Zdroj: Bratislava - Záhorská Bystrica
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM