Maros Palesch Rôzne

Občania Jakubova diskutovali so županom

Najmä o rozvoj mikroregiónu Malacky sa zaujímali občania Jakubova na dnešnom stretnutí s bratislavským županom Pavlom Frešom. Najviac ich zaujímali zámery kraja v oblasti dopravného spojenia, kvality ciest a cezhraničnej spolupráce. Župan pripomenul,

V porovnaní s minulým rokom preto BSK navýšil na rekonštrukciu ciest rozpočet, dôležitosť pritom kladie najmä na zvýšenie ich bezpečnosti. Rekonštrukcie ciest sa vykonávajú najmä na najviac opotrebovaných úsekoch, pričom sa prihliada na dopravný význam komunikácií. V Malackom okrese sa počíta hlavne s rekonštrukciou najviac opotrebovaných úsekov cestných komunikácií (frézovanie vozoviek, vyspravenie podkladov, živičné postreky, rekonštrukcia krajov vozoviek aj pokládka asfaltových AB-vrstiev). Kraj v roku 2011 uvažuje napríklad o spevnení svahov na ceste pri horskom priechode Pezinská Baba, plánuje opravu ciest za obcami Veľké Leváre – Závod, Zohor – Láb aj v obci Zohor.

Starosta obce Peter Gajdár, krajský poslanec Marian Haramia a občania poukázali aj na potrebu zlepšenia kvality životného prostredia, napríklad odkanalizovanie obce, či recykláciu odpadov. Zaujímali sa aj o revitalizačné projekty, obnovu zelene, či chodníkov.

Pavol Frešo pripomenul, že Bratislavská župa je v porovnaní s ostatnými krajmi diskriminovaná v čerpaní eurofondov, no aj to málo, ktoré má k dispozícii, sa snaží v spolupráci s mestami a obcami využiť maximálne efektívne. Napríklad v Plaveckom Štvrtku sa cez Operačný program Bratislavský kraj podarilo zrevitalizovať centrálnu zónu obce, upravilo sa verejné priestranstvo, zrekonštruovali sa chodníky, spevnili plochy a vybudovalo detské ihrisko. Revitalizáciou spoločenskej zóny prechádza aj obec Kostolište, kde sa okrem úpravy verejného priestranstva, rekonštrukcie chodníkov či sadových úprav verejnej zelene, počíta aj s výstavbou multifunkčného a detského ihriska.

Zdroj: BSK, Radko Duda

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM