Komunálne voľby

O vaše hlasy zabojuje v sobotu 846 kandidátov na miestnych poslancov

Najväčší počet kandidátov evidujú v Petržalke, kde je na 35 poslaneckých miest 139 uchádzačov, najmenší počet uchádzačov je v Devíne a v Jarovciach.

Ilustračný obrázok k článku O vaše hlasy zabojuje v sobotu 846 kandidátov na miestnych poslancov
Zdroj: TASR

V nadchádzajúcich komunálnych voľbách (10. 11.) zabojuje v hlavnom meste SR o voličské hlasy 846 kandidátov na miestnych poslancov.

850 kandidátov

V 17 bratislavských mestských častiach a 53 volebných obvodoch sa uchádzajú o celkovo 272 mandátov. Zo zverejnených kandidátnych listín vyplýva, že väčšina (629), je straníckych nominantov, ako nezávislých ich kandiduje 217.

Najväčší počet kandidátov evidujú Petržalke, kde je na 35 poslaneckých miest 139 uchádzačov, vyše 100 kandidátov (107) je tiež Ružinove, kde je 25-členný poslanecký zbor. Naopak, najmenší počet uchádzačov je Devíne (deväť kandidátov) a Jarovciach (desať kandidátov). V týchto mestských častiach majú kandidáti aj najväčšiu šancu získať mandát, keďže v oboch mestských častiach je sedemčlenné miestne zastupiteľstvo.

Približne každý druhý kandidát bude úspešný v ďalších malých mestských častiach, v ktorých je vytvorený jeden volebný obvod. Čunove je na sedem poslaneckých miest 16 kandidátov, Rusovciach sa o deväť mandátov uchádza 19 kandidátov, Záhorskej Bystrici sa chce do deväťčlenného lokálneho parlamentu dostať 20 kandidátov, rovnako tak v štyroch volebných obvodoch Dúbravke je počet kandidátov približne dvojnásobkom počtu mandátov.

V štyroch volebných obvodoch Karlovej Vsi je dokopy 63 kandidátov, vo volebnom obvode sa volí 6 poslancov.

Naopak, v deviatich volebných obvodoch v Ružinove či v šiestich volebných obvodoch v Petržalke získa mandát len približne štvrtina kandidátov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM