Tomáš Stupavský Samospráva

O PPP projekt na obchvat Bratislavy sa investori doslova „pobijú“, tvrdí Róbert Fico

PPP projekt na výstavbu obchvatu Bratislavy je dobre pripravený. Po dnešnom rokovaní vlády SR to vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD). Očakáva tak, že oň bude obrovský záujem investorov.

Ilustračný obrázok k článku O PPP projekt na obchvat Bratislavy sa investori doslova „pobijú“, tvrdí Róbert Fico
Zdroj: TASR

„Práve tento obrovský záujem a súťaž medzi investormi môže viesť k zníženiu ceny projektu, ktorá je nastavená,“ odhaduje Fico. Kabinet dnes tento projekt odsúhlasil, ministerstvo dopravy môže začať súťaž na súkromníka, ktorý cestu postaví a ďalších 30 rokov ju bude spravovať. „Vláda posunula tento projekt do fázy dva, začína ostré obstarávanie koncesionára,“ konštatoval šéf rezortu dopravy Ján Počiatek (Smer-SD).

V decembri minulého roka zverejnilo ministerstvo iba predbežné oznámenie o chystanej súťaži, aktuálne tak môže vyhlásiť riadny tender. Výstavbu obchvatu Bratislavy cez PPP projekt ale kritizujú niektorí predstavitelia opozície. Žiadajú detailnejšie preskúmanie viacerých možností financovania výstavby, napríklad aj použitie Junckerovho balíka.

„Odmietam fantazmagórie, že Junckerov balík to zaplatí,“ zareagoval však dnes Fico. Tento balík je podľa jeho slov ešte hudbou budúcnosti a Slovensko nemôže čakať niekoľko rokov na to, či bude, alebo nebude príležitosť zaplatiť z neho obchvat. Ak sa ale v budúcnosti nájdu rôzne ďalšie nástroje, ktoré by mohli tento projekt vylepšiť, tak ich vláda podľa premiéra isto využije.

Prečítajte si tiež: Dočká sa Bratislava nového obchvatu? Vraj áno, ale treba naňho nájsť peniaze

Fico zopakoval, že Slovensko nemá k dispozícii financie v štátnom rozpočte na to, aby dokázalo zaplatiť výstavbu tohto projektu z vlastných zdrojov a zvládlo by aj ďalšie, ktoré má naplánované a chce ich uskutočniť. Formou PPP projektu ale obchvat postaviť dokáže. „Sme schopní v priebehu 30 rokov finančne zvládnuť projekt, ktorý bol dnes schválený vo vláde,“ zdôraznil premiér.

Stavebné náklady na obchvat by mali byť vo výške 1,325 miliardy eur. Štúdia realizovateľnosti projektu pritom predpokladá, že po dokončení by sa mali ročné splátky štátu pohybovať v rozmedzí od 135 miliónov eur až po 151 miliónov eur.

Súťaž by sa mala ukončiť približne o rok, následne bude projekt opäť posudzovať vláda a keď ho odobrí, začne sa výstavba, ktorá je predbežne naplánované na prelome rokov 2015 a 2016. Dokončený by mal byť po štyroch rokoch výstavby. Túto časť obchvatu tvorí časť diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM