Tomáš Stupavský Rôzne

Dočká sa Bratislava nového obchvatu? Vraj áno, ale treba naňho nájsť peniaze

Ministerstvo dopravy konečne zverejnilo štúdiu realizovateľnosti o pripravovanej výstavbe obchvatu Bratislavy. No ako a z čoho ho zaplatí zatiaľ rezort jasno nemá. Najvýhodnejšie je vraj stavať časti diaľnice D4 a rýchlostnej komunikácie R7 formou verejno-súkromného partnerstva.

Ilustračný obrázok k článku Dočká sa Bratislava nového obchvatu? Vraj áno, ale treba naňho nájsť peniaze
Zdroj: Dnes24.sk

Projekt Diaľnice D4 a Rýchlostnej cesty R7 počíta s vybudovaním južnej časti nultého obchvatu Bratislavy a časti južnej siete rýchlostných ciest spájajúcich západ a východ Slovenska.

„Sme veľmi radi, že tento dôležitý projekt pokročil. V rámci štúdie, ktorú vypracoval medzinárodný poradca sme dospeli k záveru, že ako pre štát tak aj pre občanov je najvýhodnejšou formou výstavby model verejno-súkromného partnerstva,“ povedal minister dopravy výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek.

Problémom je, že v súčasnosti nemôže štát túto stavbu projektovať z eurofondov alebo vyčleniť na ňu peniaze z rozpočtu. Rezort dopravy ďalej uvádza, že ak by sa výstavba nerealizovala formou PPP (projekt verejno-súkromného vlastníctva), obchvatu by sme sa dočkali tak najskôr ďalšie desaťročie.

„Podrobnou štúdiou by sa mala vláda zaoberať tento týždeň. Ak v parlamente odsúhlasia navrhovaný postup, okamžite pristúpime k zahájeniu súťaže na koncesionára, ktorý diaľnicu D4 a rýchlostnú cestu R7 postaví a bude ju 30 rokov prevádzkovať,“ doplnil Počiatek.

Stavať by sa mohlo začať už tento rok

Podľa ministra v súčasnosti na väčšine úsekov prebieha majetkovoprávne vyrovnanie a v priebehu toho roka chce rezort dopravy skompletizovať aj všetky podklady pre stavené povolenie.

Ak by všetko malo ísť podľa plánov, so samotnou výstavbou by sa mohlo začať na prelome rokov 2015 a 2016. Projekt by mal byť dokončený v horizonte štyroch rokov.

Celý obchvat by mal významným spôsobom pomôcť všetkým vodičom k rýchlejšiemu prejazdu hlavným mestom a zároveň odbremeniť kritickú dopravnú situáciu v husto osídlenom regióne na juhovýchod od Bratislavy.

Obchvat hlavného mesta by mala tvoriť časť diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7. Konkrétne úseky D4 Jarovce Ivanka Sever a Ivanka Sever Rača spolu s úsekmi R7 Prievoz Ketelec, Ketelec Dunajská Lužná a Dunajská Lužná Holice.

Detaily o projekte nájdete tu.

Zdroj foto: obchvatbratis­lavy.sk

Obchvat Bratislavy
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM