Kultúra

O pár dní vyhlásia finalistov literárnej ceny Anasoft litera 2016

Literárna cena Anasoft litera vyhlási desať najlepších prozaických kníh vydaných v uplynulom roku. V septembri porota rozhodne v druhom kole o laureátovi, ktorý získa cenu honorovanú 10-tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku O pár dní vyhlásia finalistov literárnej ceny Anasoft litera 2016
Zdroj: TASR

V 11. ročníku bude o cenách rozhodovať päťčlenná porota v zložení: literárne vedkyne Zuzana Bariaková a Marta Součková, prekladateľ Stanislav Vallo, literárny vedec Radoslav Passia a z Českej republiky vydavateľ Petr Minařík.

Cenu udeľujú za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo alebo za preklad pôvodného prozaického diela autorov, ktorí sú občanmi SR a ich diela alebo preklady ich diel do slovenského jazyka sú knižne vydané v predchádzajúcom kalendárnom roku.

Anasoft litera vyhlási desať najlepších prozaických kníh 15. marca.

„Momentálne je v zozname slovenských próz vydaných v roku 2015 až 189 kníh. Ich počet sa môže počas hodnotenia poroty zmeniť, ak sa zistí, že niektoré z nich nespĺňajú kritériá štatútu pre zaradenie medzi adeptov na cenu Anasoft litera,“ informovala Mária Hejtmánková, PR manažérka literárnej ceny.

Desať najlepších kníh odprezentujú počas literárneho festivalu Anasoft litera fest, ktorý sa uskutoční 25.-30. apríla v bratislavských kultúrnych centrách, kníhkupectvách a školách.

Súčasťou podujatia budú okrem autorských čítaní finalistov literárnej ceny aj koncerty, diskusie, výstava, divadelné prestavenie a program pre študentov stredných a vysokých škôl.

Doteraz sa finalistami literárnej ceny stalo 59 spisovateľov. Prvým laureátom bol v roku 2006 Pavel Vilikovský, ktorý si ocenenie prevzal aj v roku 2014 za knihu Prvá a posledná láska. Minulý rok sa víťazkou Anasoft litera stala Veronika Šikulová za Medzerový plod.

Prečítajte si aj: Milovníci hobbitov a sveta fantázie si prídu na svoje. Prvý knižný festival v Ružinove prichádza s bohatým programom

Foto:ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM