Nina Táborská Samospráva

O novú nemocnicu v Bratislave majú investori väčší záujem, ako sa očakávalo

Potenciálny záujem o projekt výstavby novej nemocnice v hlavnom meste prejavili záujem developéri, finančné inštitúcie aj prevádzkovatelia medicínskych služieb. Podľa slov ministerstva zdravotníctva je záujem oveľa vyšší, ako sa očakávalo. Začiatok výstavby sa plánuje v priebehu roka 2016.

Ilustračný obrázok k článku O novú nemocnicu v Bratislave majú investori väčší záujem, ako sa očakávalo
Zdroj: TASR

Záujem majú napríklad spoločnosti Dalkia, J&T Real Estate, Erste Group AG, ČSOB, ING Bank N.V., Agel, Svet Zdravia či Assuta Medical Centers. Prichádzajú zo Slovenska, Rakúska, Francúzska, Veľkej Británie, Holandska, Španielska, Izraelu či Česka.

„Predkvalifikačné diskusie predbehli naše očakávania. O projekt je veľký záujem a na základe spätnej väzby môžeme s istotou povedať, že projekt výstavby novej nemocnice v Bratislave má všetky potrebné parametre, aby sa úspešne zrealizoval,“ povedal riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky Ministerstva zdravotníctva SR Ivan Poprocký.

Doteraz sa uskutočnilo 19 stretnutí, ďalšie tri sú ešte v pláne.

Všetky zásadné podnety aj otázky, ktoré rezonovali v diskusiách, boli podľa ministerstva zapracované do nastavených kritérií projektu. Názory, pripomienky a komentáre partnerov sa líšili podľa toho, z ktorej krajiny spoločnosť pochádza, aké skúsenosti má s PPP projektmi a aké má informácie o slovenskom zdravotníctve.

250-miliónová investícia

Nová nemocnica má byť súčasťou projektu BioMedPark-u, ktorý počíta s vybudovaním univerzitnej nemocnice, biomedicínskeho vedeckého parku SAV, nových priestorov Lekárskej fakulty a Farmaceutickej fakulty UK. Zariadenie má stáť v súčasnom areáli Nemocnice sv. Michala na bratislavskej Patrónke.

Náklady na výstavbu sa pred štúdiou odhadovali na 250 miliónov eur. Napriek tomu, že ministerstvo zatiaľ konkrétne čísla neuviedlo, suma by sa mala pohybovať v uvedenom rámci.

Začiatok výstavby sa plánuje v priebehu roka 2016 a ukončenie sa predpokladá koncom roka 2017. Ministerstvo už v tejto súvislosti vyhlásilo tender za vyše 2,2 milióna eur na poradcu k projektu novej univerzitnej nemocnice v hlavnom meste.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM