Nina Táborská Rôzne

Nový zrak pre priateľa: Čo všetko si priali Bratislavčania pod stromček od mesta pre svojich najbližších?

V poradí 4. ročník dobročinného projektu už pozná mená štyroch Bratislavčanov, ktorým sa vďaka blízkym a mestu splnia vytúžené priania. Cieľom projektu bolo pomôcť zrealizovať sny pre tých, ktorí z rôznych sociálnych či finančných dôvodov nemôžu splniť i tie najjednoduchšie priania iným.

Ilustračný obrázok k článku Nový zrak pre priateľa: Čo všetko si priali Bratislavčania pod stromček od mesta pre svojich najbližších?
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Do projektu „Želaj si spolu s mestom“ sa tento rok zapojili šiesti ľudia. Štyrom z nich v pondelok odovzdal odchádzajúci primátor Bratislavy Milan Ftáčnik zhmotnené priania, vďaka ktorým si obdarovaní splnia svoje túžby a želania.

Projekt vyhlásila slovenská metropola spoločne s neziskovou organizáciou Želaj si. Ako informoval magistrát, prijatých bolo šesť skutočne úprimných návrhov. „Sme veľmi radi, že sme túto tradíciu mohli dodržať aj tento rok. Dnes tu máme štyroch ocenených ľudí, ktorým rodinní príslušníci vysnívali darčeky v predvianočnom čase,“ povedal v úvode hovorca mesta Stanislav Ščepán.

Priateľka priateľovi

Medzi obdarovanými je Jakub Pavolko, aktívny športovec, ktorému priateľka vysnívala laserovú operáciu očí. „Bol som veľmi milo prekvapený, nakoľko som o tomto projekte vôbec nevedel. Zavolala mi priateľka, všetko mi vysvetlila a tiež mi povedala, že som bol vybraný. Vnímam to veľmi pozitívne, jednak to, že na mňa moja priateľka takto myslí a na druhej strane aj preto, že som bol vybraný práve ja,“ netajil radosť mladý športovec Jakub.

Ako sám povedal, táto operácia zmení kvalitu jeho života i kvalitu športovania. „Bude tiež určite praktickejšie a lepšie, keď nebudem musieť riešiť šošovky a ráno vstanem a budem vidieť ostro,“ dodal športovec.

Brat sestre

Ďalšie prianie vysníval Pavol Rehák pre svoju sestru Máriu, ktorá študuje jazz na vysokej škole v Londýne. Ide o finančný dar pre nadanú hudobníčku. Prostriedky mala rodina len na prvé dva trimestre.

Sestra pre sestru

Krásne želanie mala aj 12-ročná Paulína a pre svoju 19-ročnú sestru vysnívala nový klarinet. „Sestra naozaj veľmi pekne hrá na klarinete. Už sedem rokov ale má ten istý a keď ju počúvam ako v izbe hrá počujem tiež, že ten klarinet už je iný ako predtým. Chcela som, aby mohla v hraní pokračovať,“ vysvetlila nám svoje rozhodnutie Paulína Glebocká.

Mama pre svoju dcéru

Posledným splneným prianím bol nový bicykel pre štvorročnú Vikinu, ktorý jej vysnívala vlastná mama. Tá si ako slobodná matka s ťažkým osudom nemohla takýto darček finančne dovoliť.

Do projektu „Želaj si spolu s mestom“ sa mohol zapojiť každý Bratislavčan prostredníctvom prihlášky, ktorá musela obsahovať meno navrhovateľa a meno, kontakt na osobu, ktorej chce darca splniť vianočné želanie. Súčasťou návrhu bolo pravdaže aj odôvodnenie, prečo by práve jeho návrh mal patriť medzi tie, ktoré budú zo strany mesta a jeho partnerov splnené.

„Som úprimné rád, že sme mohli splniť tieto želania. Nápad zorganizovať takúto akciu mala Soňa Rebrová, riaditeľka OZ Želaj si, a ja som si vždy myslel, že je to veľmi zložité. Vďaka tomuto projektu som sa ale presvečil, že želania druhých sa dajú vďaka dobrým ľuďom splniť. Najkrajšie na celej myšlienke je, že si neželáme pre seba, ale pre druhých,“ povedal na záver primátor Milan Ftáčnik.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM