Samospráva

Nový rok 2016 privítal osemminútový ohňostroj nad Dunajom

Nový rok 2016 privítal v Bratislave osem minút trvajúci ohňostroj nad riekou Dunaj. Koncipovaný bol ako audio-svetelné predstavenie, sprevádzané zvukom valčíka Johanna Straussa - Na krásnom modrom Dunaji.

Ilustračný obrázok k článku Nový rok 2016 privítal osemminútový ohňostroj nad Dunajom
Zdroj: TASR

Ohňostroj, odpálený z lode kotviacej medzi Starým mostom a Mostom SNP, sledovali tisíce ľudí z Námestia Ľudovíta Štúra, Rázusovho a Vajanského nábrežia či z petržalskej strany Dunaja.

Silvestrovskú noc si aj napriek mrazivému počasiu prišli do centra Bratislavy vychutnať ľudia z celého Slovenska i zo zahraničia. Medzi návštevníkmi bolo počuť angličtinu, nemčinu i ruštinu.

„Nový rok som do Bratislavy prišla privítať spoločne s mojím priateľom, po prvý raz. Je tu naozaj výborná atmosféra a dobrý program,“ povedala Martina zo Žiliny. Bratislavčan Peter prišiel do historického centra mesta len na ohňostroj. „Spolu s rodinou sa chodíme pozrieť len na privítanie nového roka. Na námestiach je pre nás príliš veľa ľudí a dnes je aj chladno,“ skonštatoval.

Primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal po polnoci odhadol, že nový rok prišlo do centra mesta privítať do 35-tisíc ľudí. Zároveň poďakoval obyvateľom za trpezlivosť a podporu, ktorú samospráve preukazovali počas celého roka 2015, a to najmä pri všetkých jej ťažkých rozhodnutiach.

„Pred nami je rok 2016. Ja dúfam, že to bude lepší rok ako minulý, že bude rokom systémových riešení. Musíme urobiť parkovaciu politiku či zlepšiť financovanie Bratislavy. Chcem zaželať Bratislavčanom veľa zdravia, veľa spokojnosti, dobrú rodinu, dobrých kamarátov a veľa úspechov, aby sme spoločne toto mesto posunuli o veľký kus ďalej, pretože toto je naše spoločné hlavné mesto,“ povedal Nesrovnal.

Prečítajte si tiež: OBRAZOM: Silvestrovská atmosféra v uliciach Bratislavy. Takto hlavné mesto vítalo rok 2016

Silvestrovská zábava v Bratislave sa niesla v duchu Silvestrovského korza. Program sa odohrával na Hlavnom, Hviezdoslavom i Primaciálnom námestí. Hlavné námestie patrilo celovečernej swingovej tančiarni s 22-členným big bandom. Na Hviezdoslavovom námestí si mohli návštevníci vychutnať veľkú tanečnú párty za zvuku nu jazz, funk a disco, alebo zakorčuľovať si na klzisku. Ľadovú plochu mohli rodiny s deťmi využiť aj na Primaciálnom námestí.

Oslavy pokračujú aj dnes

Silvestrovské oslavy v Bratislave stáli 50-tisíc eur a sú plne hradené zo sponzorských príspevkov mestských podnikov. Hlavné mesto zabezpečilo informačnú kampaň, koordináciu bezpečnostných zložiek a poskytlo priestory pre organizačné tímy priamo v Primaciálnom paláci a na nádvorí Starej radnice.

Na bezpečnosť účastníkov v centre mesta dohliadalo okolo 80 príslušníkov Policajného zboru, 40 mestských policajtov a desiatky členov bezpečnostnej služby. Návštevníkov silvestrovských osláv v historickom centre Bratislavy kontrolovali cez 11 vstupov. V pohotovosti boli záchranári i hasiči. Na Primaciálnom námestí bola aj záchytná miestnosť pre stratené deti. Magistrát do dnešnej 01.00 h nezaznamenal v rámci silvestrovských osláv vážne problémy.

Počas poslednej noci roka 2015 svietil Bratislavský hrad farbami štátnej vlajky. Takouto formou sa predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini rozhodol pripomenúť si 23. výročie vzniku Slovenskej republiky.

Oslavy nového roka budú v Bratislave pokračovať aj dnes. Popoludní o 15.00 h sa uskutoční novoročný koncert skupiny Funny Fellows na Hlavnom námestí, kde zahrá swingové evergreeny.

Prečítajte si tiež: Bratislavský hrad bude poslednú noc tohto roka svietiť farbami štátnej vlajky

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM