Rôzne Správy

Nový REBRÍČEK základných a stredných škôl: Ktoré bratislavské sú NAJLEPŠIE?

Bratislavské školy hanbu rozhodne nerobia. Gymnáziá, základné aj stredné školy nájdeme na najvyšších priečkach rebríčka INEKO.

Ilustračný obrázok k článku Nový REBRÍČEK základných a stredných škôl: Ktoré bratislavské sú NAJLEPŠIE?
Zdroj: TASR

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) zverejnil nové rebríčky škôl. Vznikajú na základe výsledkov, ktoré dosahujú žiaci na jednotlivých základných, stredných odborných školách a gymnáziách. Informovalo o tom INEKO v tlačovej správe.

Základné školy

V novom rebríčku základných škôl (ZŠ) si prvú priečku vyslúžila cirkevná ZŠ sv. Cyrila a Metoda sídliaca na Bernolákovej 18 v Košiciach – Západ. Posunula sa nahor z predchádzajúceho 11. miesta. Hneď za ňou, na druhom mieste, sa podľa výsledkov žiakov umiestnila Spojená škola – ZŠ Tilgnerova z Karlovej Vsi a treťom ZŠ Kollárova 2 zo Svätého Jura, ktorá bola v predošlom rebríčku piata.

Stredné odborné školy

Medzi strednými odbornými školami (SOŠ) sa na prvú priečku dostala Súkromná SOŠ, ktorá sídli na Ulici 29. augusta v Poprade. Pred dvoma rokmi bola ešte na 25. priečke. Medzi stálice v top 10 SOŠ-iek patria aj Obchodná akadémia Kukučínova v Trnave, elektrotechnické priemyslovky na Plzenskej v Prešove a Komenského v Košiciach, Obchodná akadémia zo Zlatých Moraviec.

Bratislavská Stredná zdravotnícka škola na Záhradníckej ulici patrí tiež k najlepším. V rebríčku obsadila výborné piate miesto. Ďalšou najvyššie umiestnenou bratislavskou SOŠ je potom na 19. mieste rebríčka SPŠ elektrotechnická (Adlerka), ktorá sídli v Dúbravke. Na 26. mieste rebríčka je Obchodná akadémia na Nevädzovej ulici v Ružinove.

Gymnáziá

INEKO informuje, že relatívne najmenšie pohyby na popredných priečkach zaznamenali pri gymnáziách. Prvé miesto obsadila Škola (gymnázium) pre mimoriadne nadané deti na Teplickej ulici v Bratislave.Táto škola v minuloročnom rebríčku nefigurovala kvôli relatívne malej vzorke študentov, ale aj minulý rok to bola škola s excelentnými výsledkami žiakov,“ píše INEKO.

Ako tretie najlepšie skončilo v rebríčku Gymnázium Juraja Hronca na Novohradskej ulici v Bratislave, Gymnázium Grösslingova obsadilo piatu priečku a Gymnázium Metodova 16. priečku.

Kompletné rebríčky škôl s výsledkami žiakov nájdete TU.

Spätná väzba pre školy a rodičov

Ministerstvo školstva po dvojročnej prestávke vrátilo k realizovaniu Testovania 9 a písomnej časti maturít a po ročnej pauze aj k testovaniu piatakov (Testovanie 5).

„Celoplošné merania sú totižto dôležité nielen pre zabezpečenie spätnej väzby pre školy, zriaďovateľov a rodičov, ale sú tiež jedným z predpokladov pre odstraňovanie informačnej nerovnosti a následný rast kvality vzdelávania. Navyše, ich pravidelná realizácia je kľúčová aj pre meranie tzv. pridanej hodnoty vo vzdelávaní na stredných školách a otvára cestu aj pre prípadné budúce meranie pridanej hodnoty na druhom stupni základných škôl,“ uviedlo v tlačovej správe INEKO.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM