KAW Rôzne Správy

Nový prírastok v bratislavskej ZOO: Samica nosorožca má meno sympatickej filmovej postavy

Nosorožia krásavica váži približne 1685 kilogramov a za svoj život sa stala matkou dvoch samcov.

Ilustračný obrázok k článku Nový prírastok v bratislavskej ZOO: Samica nosorožca má meno sympatickej filmovej postavy
3
Galéria

Bratislavská ZOO sa môže pochváliť ďalším prírastkom. Veľkú zvieraciu rodinu rozšírila samička nosorožca tuponosého. Nosorožia krásavica Tootsie pricestovala zo zoologickej záhrady Africa Alive v anglickom meste Kessingland. Pripojila sa tak k samici Ade, ktorá je už dlhoročnou obyvateľkou ZOO v hlavnom meste. Informovala o tom vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu ZOO Alexandra Podgórska.

Cestovateľka Tootsie

Dvadsaťdeväťročná samica Tootsie precestovala niekoľko zoo v Spojenom kráľovstve. „Tootsie váži približne 1685 kilogramov a za svoj život sa stala matkou dvoch samcov. S inými nosorožími samicami vychádzala v predošlom domove veľmi dobre, zvykla sa s nimi pásť, ležať s nimi, ale rada niekedy trávi čas aj osamote. Miluje bahenné kúpele, čo je pre nosorožce typické, lebo váľaním v bahne sa ochladzujú a ošetrujú si svoju hrubú kožu,“ priblížila Podgórska.

Každý realizovaný transport zvieraťa má presne stanovené pravidlá. Prvým dôležitým krokom bolo podľa Podgórskej naučiť Tootsie chodiť do transportnej debny. Trénovanie trvalo takmer tri týždne. V deň prevozu sa debna uzatvorila a žeriavom naložila na kamión. Rovnaký postup prebehol aj v bratislavskej zoologickej záhrade.

Dovoz novej samice sa realizoval na základe odporúčania európskeho koordinátora chovu. Pravdepodobne na jar 2021 plánuje zoo doviezť aj tretiu samicu s cieľom vytvorenia malej skupiny samíc, ktoré aj v prírode žijú sociálne. Nosorožec tuponosý južný je zaradený do takzvaného EEP, teda do Európskeho ex situ programu.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM