KAW Rôzne Správy

Medveď v bratislavskej ZOO žije v starom betónovom výbehu. Kedy sa dočká nového bývania?

Vlci majú nádherný veľký výbeh, maco si na ten svoj musí zatiaľ počkať.

Ilustračný obrázok k článku Medveď v bratislavskej ZOO žije v starom betónovom výbehu. Kedy sa dočká nového bývania?
5
Galéria

Starý známy obyvateľ bratislavskej ZOO – medveď Félix žije už roky v nie veľkom betónovom výbehu, ktorý postavili ešte v roku 1960. Chlpáč má už roky naplánované nové bývanie, kedy sa ho však dočká, je zatiaľ otázne.

Nový domov pre medvede

Už pred pár rokmi plánovali v bratislavskej ZOO vybudovať moderný výbeh s veľkosťou dvoch futbalových ihrísk. Odvtedy utieklo veľa vody a nového domova sa dočkali napríklad aj vlci. Maco však na sťahovanie ešte stále čaká.

„Skutočne sme mali v pláne vybudovať nové chovné zariadenie pre medvede hnedé. V roku 2017 sme so súhlasom nášho zriaďovateľa zabezpečili spracovanie ideového návrhu expozície, ktorého autorom bol Bohumil Král,“ povedala Bratislava24.sk vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu ZOO Bratislava Alexandra Podgórska.

V roku 2018 pracovníci ZOO zisťovali, či vo vybranej lokalite lesoparku možno vybudovať studňu, pretože medveď hnedý potrebuje mať vo výbehu tečúcu vodu aj jazierko.

„Po nájdení vody a vybudovaní studne sme u zriaďovateľa požiadali o zabezpečenie projektovej dokumentácie na chovné zariadenie pre medvede,“ pokračuje Podgórska.

Výstavba sa odkladá

Vo schválenom rozpočte v roku 2019 bratislavská ZOO financie na výbeh dostala, ale zástupcovia zriaďovateľa ZOO mali názor, že každá projektová dokumentácia má byť zabezpečená v úzkej spolupráci s jednotlivými útvarmi magistrátu, vrátane Metropolitného inštitútu Bratislava (MIB), konkrétne s „Útvarom súťaže“.

Harmonogram MIB je však plný a kapacita pre ZOO sa nájde možno až v roku 2021. „Je nám skutočne ľúto, že príprava nového chovného zariadenia je pozastavená. Keďže si uvedomujeme nutnosť jeho vybudovania, vyhlásili sme tiež kampaň "Nový domov v tieni stromov“, aby sme združili finančné prostriedky a v čo najkratšom čase sme nový domov medveďom poskytli," hovorí Podgórska.

ZOO verí, že sa medvede výbehu čoskoro dočkajú. „Prostriedky, ktoré sme od darcov dostali, máme na našom účte a po schválení všetkých potrebných dokumentov budú použité len na účel, na ktorý boli poukázané,“ sľubuje ZOO.

Zostáva veriť, že maco Félix sa moderného výbehu aj nových zvieracích kamarátov čoskoro dočká. Bratislava24.sk bude priebeh výstavby výbehu sledovať.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM