Nina Táborská Rôzne

Nový prepravný poriadok v MHD rozhneval cyklistov. Pozor na zmeny, ktoré vás čakajú

Už od zajtra bude fungovať v mestskej hromadnej doprave nový Prepravný poriadok, ktorý so sebou nesie niekoľko zmien. Jednou z nich je aj zrušenie bezplatnej prepravy bicyklov bez časového obmedzenia. Podľa bratislavskej Cyklokoalície k tomuto rozhodnutiu došlo bez akýchkoľvek dát či zistení.

Ilustračný obrázok k článku Nový prepravný poriadok v MHD rozhneval cyklistov. Pozor na zmeny, ktoré vás čakajú
Zdroj: TASR

Od 15. septembra bude DPB prepravovať bicykle na všetkých linkách MHD iba v dňoch pracovného voľna a pracovného pokoja, pokiaľ to obsadenie vozidla umožní. „Bratislava týmto krokom nasleduje aj ďalšie európske metropoly (napríklad Viedeň), ktoré umožňujú prepravu bicyklov len v dňoch pracovného voľna a pracovného pokoja,“ informuje Dopravný podnik Bratislava.

Podľa Cyklokoalície ale ostatné hlavné mestá postupujú opačne. „Posilňujú multimodalitu viacerých druhov dopravy, umožňujú voziť bicykle metrom či autobusmi,“ informujú na sociálnej sieti.

Podľa nich ide o službu, ktorú cyklisti takmer nevyužívajú a miesto v tak MHD nezaberajú. Táto možnosť im však môže pomôcť napríklad v prípade, že majú defekt. Dopravný podnik sa tak rozhodol údajne bez „akýchkoľvek dát či zistení“.

„Bez akejkoľvek komunikácie s Cyklokoalíciou sa takto rozhodol generálny riaditeľ DPB, pán Belfi. Myslíme si, že je to jeho posledný výkrik, založený na nedotklivosti a nemá reflektovať súčasný stav. Je to určite krok späť v podpore udržateľnej dopravy. V cestovných podmienkach bolo vždy jasne napísané, že ak príde ZŤP alebo kočík, má vždy prednosť pred bicyklom. Preto na takýto krok nie je žiaden dôvod. Mrzí nás, keď problémy riešia tak vysoko postavení zástupcovia mestských organizácii na osobnej a nie profesionálnej rovine,“ povedal pre Bratislava24.sk Tomáš Peciar.

Podľa DPB však bola preprava bicyklov najmä v letných mesiacoch frekventovaná a často sa stávalo, že z dôvodu prepravy bicykla sa do prostriedku MHD nedostala mamička s malým dieťaťom a kočíkom, ktorá musela čakať na ďalší spoj.

„DPB sa rozhodoval o tejto zmene dlhodobo, nie ako tvrdí zástupca Cyklooalície. Okrem toho, aj keď prednosť mali vozíčkári alebo mamičky s kočíkmi, ak už bol cyklista v prostriedku MHD, vodič ho nemohol vylúčiť z prepravy počas jazdy, nakoľko mal platný cestovný lístok,“ povedala pre Bratislava24.sk Zuzana Vachová z DPB.

Podľa nej podnik sťažnosti evidoval na základe toho, že mamičky, vozíčkárov alebo aj ostatnú cestujúcu verejnosť už vodič nemohol vziať či už z bezpečnostných dôvodov alebo z dôvodu kapacity spoja. Rovnako tak boli sťažnosti na znečistenie vozidiel zo strany cestujúcich. Podľa DPB išlo o dlhodobé rozhodovanie, ktoré je podložené viacerými sťažnosťami cestujúcich.

„DPB eviduje množstvo takýchto prípadov a považuje z humánneho aj etického hľadiska za dôležitejšiu prepravu mamičiek s kočíkmi ako bicykle. Veríme, že cyklisti budú k tejto zmene ústretoví a pochopia dôvody, ktoré viedli DPB k tejto zmene,“ dodáva vedenie podniku.

Cyklistov tiež hnevá, že toto rozhodnutie prišlo práve počas Európskeho týždňa mobility.

Prečítajte si tiež: Magistrát si to rozmyslel: Zmena v cestovaní zadarmo počas Európskeho týždňa mobility. Techničák vám už netreba!

Nový prepravný poriadok

Od 12. septembra 2015 sa mení aj vizuál blokovej pokuty. „Nový vizuál blokovej pokuty DPB mení z dôvodu lepšej evidencie úhrad pokút,“ informuje DPB.

Ďalšia zmena sa týka postavenia a povinnosti cestujúceho pri zastávkach na znamenie. Dopravný podnik zaviedol ďalšie zastávky na znamenie.

„Cestujúci môže nastúpiť do vozidla a z neho vystúpiť len ak nie je vozidlo v pohybe a len v zastávke alebo na mieste určenom oprávnenou osobou dopravcu. Ak ide o zastávku, kde vozidlo (autobusu, trolejbusu) zastavuje len na znamenie a v nočnej doprave, cestujúci, ktorý chce nastúpiť do vozidla musí stáť na nástupišti zastávky tak, aby ho vodič mohol vidieť,“ vysvetľuje podnik.

Cestujúci, ktorý chce na takejto zastávke vystúpiť z vozidla, je povinný stlačiť tlačidlo a upozorniť vodiča vopred. Nový Prepravný poriadok nájdete TU.

Prečítajte si tiež: Nový prepravný poriadok v MHD uprednostňuje matky s kočíkmi pred cyklistami

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM