Maros Palesch Krimi

Nový mobilný radar je neprestreľný

BRATISLAVA. Dopravní policajti Krajského riaditeľstva PZ SR v Bratislave dnes predpoludním dostali na trojmesačný test nový mobilný radar. Je to špeciálne upravená Fabia RS, aj s balistickou ochranou.

Špeciálny policajný model odovzdal v priestoroch Prezídia PZ SR do rúk okresným policajtom z Pezinka zástupca spoločnosti Škoda Auto Slovensko Ing. Miroslav Račák.

„Novú výkonnú Fabiu RS so špeciálnou úpravou sme Krajskému riaditeľstvu Policajného zboru v Bratislave zapožičali na dobu troch mesiacov. Verím, že sa počas doby výpožičky príslušníkom zboru bude na výkonnej Fabii RS jazdiť bezpečne. Špeciálna úprava zabezpečuje ochranu posádky a tiež najdôležitejších častí automobilu,“ povedal Račák.

Policajná Fabia RS bola už prezentovaná v máji na veľtrhu policajnej a zabezpečovacej techniky v Bratislave. Výbava modelu obsahuje štvorvalcový zážihový motor TSI s dvojitým prepĺňaním, mechanickým kompresorom a turbodúchadlom. Najvyšší výkon 132 kW (180 koní) dosahuje pri 6 200 otáčkach. Maximálna rýchlosť modelu je 224 km/h. Spolu s výkonným motorom vodičovi uľahčí šoférovanie aj 7-stupňová automatická prevodovka DSG.

Policajná verzia Fabie RS sa vyznačuje i balistickou úpravou vozidla s triedou odolnosti IIIA. Tá zabezpečí ochranu posádky a najdôležitejších častí automobilu tak, aby vozidlo ostalo pojazdné. Spolu s vodičom a spolujazdcom sú tak chránené i najdôležitejšie časti automobilu, ako napríklad batéria, motor, riadiaca jednotka či hlavný káblový zväzok. Celá balistická ochrana má len 33 kilogramov, takže nevplýva na jazdné výkony vozidla. Policajná Fabia RS ponúkne ako doplnkovú výbavu aj balistickú ochranu predného skla vrátane A-stĺpika a tiež bočných skiel.

Vozidlo je vybavené najmodernejším systémom na meranie rýchlosti vozidiel. „Je to nový typ radaru s doskovou anténou. Zabudovaný je do vozidla tak, že z vonku nie je viditeľný,“ uviedol Miroslav Račák. Prezrádza ho len kamera na palubnej doske a je takmer nezachytiteľný antiradarmi. Takže už žiadne „bradavice“ na prednej maske. Súčasťou merača rýchlosti je aj vysokovýkonný blesk, s ktorým dokáže fotiť aj v noci, s frekvenciou 2 snímky za sekundu. Blesk je červený, aby neoslňoval iných vodičov. Pri odfotení dvoch áut vedľa seba radar jednoznačne označuje vozidlo, ktorého rýchlosť zmeral.

Novinkou je aj sveteľný displej uprostred majákov na streche, dokáže zobraziť nielen nápis STOP, ale aj ďalších 15 rôznych preddefinovaných nápisov. Napríklad „ZAPNI SVETLA“.

„Mobilný radar budeme testovať na všetkých cestách, no najmä na hlavnej trase medzi Bratislavou, Svätým Jurom a Pezinkom, ale v rámci dopravných akcií aj na iných úsekoch bratislavského kraja,“ povedal policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

MP

Zdroje: Prezídium PZ SR, Škoda Auto Slovensko Foto: autor

NOVY RADAR
12
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM