Eva Sládková Samospráva

Novomestský EKO-podnik dlhé mesiace nemá riaditeľa. Jeden z kandidátov zomrel

EKO-podnik sa stará o poriadok, zeleň, údržbu komunikácií, likvidáciu čiernych skládok a o kopec ďalších dôležitých vecí v mestskej časti.

Ilustračný obrázok k článku Novomestský EKO-podnik dlhé mesiace nemá riaditeľa. Jeden z kandidátov zomrel
Zdroj: bratislava.dnes24.sk

EKO-podnik verejno prospešných služieb nemá riaditeľa od leta 2019. A nemá dokonca ani zástupcu. Podľa poslancov Miestneho zastupiteľstva je to veľký problém.

„Pracovníčka poverená vedením EKO-podniku tak musí okrem svojej bežnej agendy zvládať aj pracovnú agendu bývalého riaditeľa a jeho zástupcu, čo je dlhodobo neúnosné a bráni to riadnemu a efektívnemu výkonu potrebných činností podniku. Myslím si, že aj pre zamestnancov je potrebné, aby mali istotu a riaditeľa s víziou,“ vraví novomestský poslanec Vladimír Volf.

Heroický výkon

Aj zástupca starostu Peter Vaškovič vníma to, že post riaditeľa podniku stále nie je obsadený ako veľký problém, najmä s ohľadom na zabezpečenie stability a rozvoj podniku. Vraví, že občania zatiaľ podľa neho nepociťujú nedostatky vo výkone podniku, ale: „Pani Michaela Mišková, ktorá je poverená vedením podniku, podáva doslova heroický výkon. Takáto situácia v EKO-podniku VPS je dlhodobo neudržateľná.“

Výberové konanie

Viacerí miestni poslanci vravia, že výberové konanie na riaditeľa malo byť už dávno uzatvorené a nový riaditeľ mal byť vo funkcii. Tvrdia, že Miestny úrad si opäť raz dal na čas.

„Keďže Miestny úrad na situáciu dostatočne nereagoval a otáľal, v septembri 2019 Miestne zastupiteľstvo na návrh poslancov Libora Gašpierika a Tomáš Korčeka požiadalo starostu mestskej časti, aby vyhlásil výberové konanie na funkciu nového riaditeľa. Výberové konanie bolo síce vypísané, avšak termíny uvedené v jeho vyhlásení neboli zo strany Miestneho úradu dodržiavané. Pôvodný predpokladaný termín nástupu bol v decembri 2019. K zmene prišlo až po urgencii poslancov Miestneho zastupiteľstva,“ píše Vladimír Volf.

Komisia

Podľa Petra Vaškoviča, ktorý je zástupcom starostu a zároveň i poslancom Miestneho zastupiteľstva, chyba je nielen na strane úradu.

„My, poslanci, sme ešte v septembri schválili, že vytvoríme výberovú komisiu, v ktorej bude mať svojho zástupcu každý poslanecký klub i miestny úrad. Tá mala vybrať najvhodnejšieho kandidáta na post riaditeľa a odporučiť jeho vymenovanie starostovi. Nemalý čas si však vyžiadala príprava vlastného rokovacieho poriadku komisie, ktorá ho následne predložila na schválenie miestnemu zastupiteľstvu. Objektívne teda nastalo zdržanie aj na našej strane,“ vraví Peter Vaškovič.

Ďalším problémom bolo, že do výberového konania, ktoré sa napokon neuskutočnilo, sa prihlásil aj kandidát, ktorý vážne ochorel a kanidatúry sa vzdal. Neskôr, bohužiaľ, zomrel. „Stanislav Pavlovič bol z môjho pohľadu najlepším kandidátom. Žiaľ, opustil nás,“ dodal zástupca starostu.

Zajtra

Po naťahovaní celého procesu sa Novomešťania konečne dočkali a zajtra (v stredu 29.4.) bude výberové konanie na nového riaditeľa EKO-podniku. Pre koronu s prísnymi pravidlami. Vypočutých bude 5 uchádzačov. Ľudia ich môžu sledovať online. Prvý z nich začne o 8.30.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM