Správy

NOVINKA v Bratislave: Na mapu hlavného mesta pribudne Ulica Borisa Nemcova

Schválili to vo štvrtok bratislavskí mestskí poslanci. Návrh na premenovanie vzišiel ako reakcia na ruskú vojenskú inváziu na Ukrajine.

Ilustračný obrázok k článku NOVINKA v Bratislave: Na mapu hlavného mesta pribudne Ulica Borisa Nemcova
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Na mapu hlavného mesta Bratislavy pribudne Ulica Borisa Nemcova. Takéto pomenovanie po zavraždenom kritikovi ruského prezidenta Vladimira Putina ponesie časť Godrovej ulice, na ktorej sa nachádza veľvyslanectvo Ruskej federácie. Návrh schválili vo štvrtok bratislavskí mestskí poslanci.

Premenovanie sa týka časti Godrovej ulice od Palisád po objekt na Godrovej 1. Návrh na premenovanie časti verejného priestranstva vzišiel z mestskej časti Staré Mesto ako reakcia na ruskú vojenskú inváziu na Ukrajine.

Pôvodný plán

Pôvodne chcela premenovať celú Godrovu ulicu, po komunikácii s miestnymi obyvateľmi však od tohto zámeru upustila a navrhla premenovať len časť ulice. Staromestská samospráva zároveň v utorok (29. 3.) schválila aj pomenovanie časti miestneho chodníka ako lokálneho názvu na Chodník Borisa Nemcova, na takéto premenovanie nebol potrebný súhlas mestského zastupiteľstva.

Pomenovania verejného priestoru po Borisovi Nemcovi už vo svete existujú.

Prvým bol Washington v roku 2018. Nasledoval litovský Vilnius, ukrajinský Kyjev a začiatkom roka 2020 v Prahe 6 premenovali námestie Pod kaštany na Náměstí Borise Němcova. Bratislava by mala byť chronologicky piatym mestom. Podobné iniciatívy sa objavili aj vo Varšave, Toronte a Londýne.

ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM