Rôzne

Boli ste tam vtedy? Pochod slobody v Hainburgu má pamätnú tabuľu

Rakúsky prezident Alexander van der Bellen odhalil v rámci podujatia "Ahoj, Európa" na námestí Altes Kloster v Hainburgu pamätnú tabuľu.

Ilustračný obrázok k článku Boli ste tam vtedy? Pochod slobody v Hainburgu má pamätnú tabuľu
Zdroj: TASR

Tabuľa pripomína Pochod slobody z Bratislavy do Hainburgu, na ktorý sa vydali Slováci pred 30 rokmi. Zároveň pripomína výročie pádu železnej opony.

Davy ľudí

V Medzinárodný deň ľudských práv prišlo vyše 100.000 Sloveniek a Slovákov zväčša pešo, na pleciach rodičov, v kočíku, s ruksakmi, s balíčkami jedla, ktoré si pripravili na cestu, aby ich privítal dosiahnuteľný iný svet.

"Slováci boli privítaní obyvateľmi Hainburgu chlebom a soľou – starým slovanským zvykom, ktorým sa vítajú hostia. Dokonca sa miešala slovenská zem s rakúskou.

Muselo to byť niekde na úrovni súčasného hraničného priechodu, kde sa vybudoval aj pamätník, čo považujem za veľmi symbolické pre dobré vzťahy medzi našimi krajinami," skonštatoval prezident, podľa ktorého aj takto ukázali Slováci svoje hrdinstvo.

Aj bez pasov

„Bolo to niečo neskutočné, pretože dovtedy mali ľudia obrovský problém dostať sa do Rakúska a vôbec do cudziny,“ povedal veľvyslanec SR v Rakúsku Peter Mišík s dôvetkom, že práve v tento deň mali možnosť prvýkrát cestovať bez pasov, doložiek či víz a byť súčasťou Európy takej, akú si priali.

V rámci podujatatia „Ahoj, Európa“ sa uskutočnila aj diskusia Nežná revolúcia s aktérmi novembrových udalostí. V rámci nej predstavili knihu Nežná revolúcia.sk. Diskusiu moderoval bývalý minister medzinárodných vzťahov SR Pavol Demeš. Podujatie hudobne sprevádzalo Moyzesovo kvarteto.

Symbolický pochod

Pochod z Bratislavy do Hainburgu symbolicky podľa vtedajších agentúrnych správ otvoril Slovákom cestu do Európy. Cestu, ktorú desaťročia hatil plot z ostnatého drôtu, si prekliesnili sami.

Pochod priateľstva k Medzinárodnému dňu ľudských práv, ktorý viedol z Bratislavy do rakúskeho mestečka Hainburg, zorganizovalo občianske hnutie Verejnosť proti násiliu.

Do Rakúska vďaka tomu prešli davy ľudí, ktoré mali možnosť prvýkrát vidieť hrad Devín aj z opačnej strany. V Hainburgu účastníkov pochodu privítal starosta mestečka Johann Ritter.

Pietna spomienka na 16. november 1989
1
Galéria

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM