Alexandra Húsková Samospráva

Nové mesto má etický kódex

Starosta a poslanci bratislavského Nového Mesta sa budú riadiť novým etickým kódexom. Ten pripravila mestská časť v rámci série opatrení, ktorými zvyšuje transparentnosť miestnej samosprávy.

Ilustračný obrázok k článku Nové mesto má etický kódex
Zdroj: Dnes24.sk

Etický kódex schválilo v utorok 14. apríla novomestské miestne zastupiteľstvo. „Jedna vec je, že nás ľudia zvolili a že sme sa sľubom zaviazali dodržiavať Ústavu a zákony. Tento kódex však prináša hodnoty a princípy navyše, ktoré vnesú jasné pravidlá do vzťahov, správania sa a riadenia samosprávy a posilnia dôveru občanov vo svojich volených zástupcov,“ zdôraznil zástupca starostu a poslanec Stanislav Winkler (nezávislý), ktorý etický kódex pripravil.

„Už od roku 2011 prijímame rôzne kroky, ktorých cieľom je posilniť transparentnosť novomestskej samosprávy a protikorupčné a férové prostredie. Etický kódex volených zástupcov je jedným z odporúčaní auditu, ktorý sme si dali v uplynulom období vypracovať.“ povedal starosta mestskej časti Bratislava – Nové Mesto Rudolf Kusý (nezávislý).

Kódex rieši možný konflikt záujmov, zneužitie funkcie verejného činiteľa, oblasť výkonu kontroly či pravidlá upravujúce volebnú kampaň. Uvádza sa v ňom napríklad, že volený predstaviteľ sa zdrží takého správania, ktoré by uprednostňovalo jeho osobný záujem či záujem jemu blízkych osôb s cieľom získať neoprávnenú výhodu alebo majetkový prospech. Starosta a poslanci majú tiež podľa kódexu odmietnuť prijať osobné dary alebo výhody od ľudí, ktorí za to chcú od mestskej časti protislužbu.

Volený predstaviteľ má byť podľa kódexu pripravený odpovedať na otázky o svojej funkcii obyvateľom či médiám a má im vysvetliť a preukázať opodstatnenosť aj oprávnenosť každého svojho rozhodnutia. „Ak má volený predstaviteľ priamy alebo nepriamy osobný záujem vo veciach, ktoré sú predmetom rokovania orgánov mestskej časti, oznámi túto skutočnosť na rokovaní miestneho zastupiteľstva,“ uvádza sa v kódexe. Starosta a poslanci sa tiež majú podľa dokumentu zdržať akéhokoľvek konania, ktoré je definované ako korupčné alebo nelegálne.

Etickým kódexom sa riadia aj zamestnanci mestskej časti, v platnosti je od roku 2013.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM