Správy Samospráva

Nové cesty a cyklotrasy? Mesto navrhuje zvýšiť rozpočet na infraštruktúru

Bratislava navrhuje v roku 2017 dať viac financií do oblasti verejnej infraštruktúry. Chce sa zamerať na rozvoj cestnej a pešej infraštruktúry i na rozširovanie cyklotrás.

Ilustračný obrázok k článku Nové cesty a cyklotrasy? Mesto navrhuje zvýšiť rozpočet na infraštruktúru
11
Galéria
Zdroj: Cyklokoalícia

S rozvojom verejnej infraštruktúry počíta hlavné mesto v návrhu budúcoročného rozpočtu, ktorý môže teraz pripomienkovať verejnosť a následne budú o ňom v decembri rozhodovať mestskí poslanci.

Opravy ciest, zastávok MHD či chodníkov

V návrhu rozpočtu na rok 2017 sa na výstavbu a opravu cestnej a pešej infraštruktúry počíta so sumou 14 miliónov eur. Tieto financie sú spojené najmä s opravami miestnych komunikácií, zastávok MHD, chodníkov a priechodov pre chodcov, vrátane bezbariérových úprav. V tejto sume sú zahrnuté aj bežné výdavky spojené s opravami výtlkov, opravami dlažby, výmenou uličných vpustov či kanalizačných poklopov.

„V návrhu rozpočtu počítame s navýšením zdrojov vo všetkých oblastiach, naše cesty a chodníky nevynímajúc, pretože chceme bezpečné a zároveň kvalitné komunikácie. Na budúci rok sme navýšili zdroje v tejto oblasti o viac ako tri milióny eur,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Mesto chce napríklad zrekonštruovať podchod na Dolnozemskej i Rusovskej a repasovať pohyblivé schody na Trnavskom mýte.

V minulom roku bolo na výstavbu a opravu cestnej infraštruktúry schválených 10,4 milióna eur. Návrh rozpočtu na rok 2017 tak predstavuje navýšenie o 3,6 milióna eur.

Budovanie nových cyklotrás

„V návrhu rozpočtu sa tiež zameriavame aj na rozširovanie cyklotrás, pretože ak chceme mať z Bratislavy mesto, ktoré preferuje alternatívne druhy dopravy oproti automobilovej, musíme vytvoriť aj podmienky na jej rozvoj,“ skonštatoval Nesrovnal.

Kapitálové výdavky v tejto oblasti budúcoročného návrhu rozpočtu sa zameriavajú na dobudovanie rozpracovanej cyklotrasy Starohájska, realizáciu nových cyklotrás – Alstrova na Peknej ceste a Rožňavská v úseku Tomášikova pri železničnom nadjazde. Taktiež aj na spracovanie projektových dokumentácií na nové cyklotrasy Rožňavská v úseku železničný nadjazd – Zlaté piesky a Zlaté piesky – Vajnory, Mlynská dolina – Lesopark, Trnavská – Bajkalská a cyklotrasa Košická.

Ilustračný obrázok

Cyklospojka Jelačičova - Metodova
11
Galéria
Zdroj: Cyklokoalícia
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM