Jakub Haršany Rôzne Správy

Dobrovoľníci obnovili zanedbanú cyklotrasu. Tá takmer zmizla pod lístím

Cyklotrasa nad Devínskou cestou sa pomaly menila na jesenný chodníček plný rôznofarebného lístia. Do poriadku sa ju rozhodli dať dobrovoľníci zo Zelenej hliadky.

Ilustračný obrázok k článku Dobrovoľníci obnovili zanedbanú cyklotrasu. Tá takmer zmizla pod lístím
7
Galéria
Zdroj: Zelená hliadka

Ešte v roku 2012 prišiel magistrát s projektom cyklotrasy, ktorý mal spájať Karlovu Ves s Devínom. V roku 2014 sa podarilo dokončiť prvý úsek dlhý jeden kilometer, ktorý vedie cez les po asfaltovej cestičke. Ten nakoniec zostal aj posledný.

Cyklotrasa bez údržby

Trasu vytvorili ako cykloalternatívu voči Devínskej ceste, ktorá bola pre cyklistov kvôli množstvu premávajúcich vozidiel veľmi nebezpečná. Ešte donedávna však nebola o nič bezpečnejšia ani spomínaná cyklotrasa.

Tá od svojho vzniku trpí na neexistujúcu údržbu. Tráva sa postupne zahryzla do povrchu cyklotrasy, popadané lístie a kamene znemožnili plnohodnotnú a bezpečnú jazdu po cestičke a odpadky v okolí nepôsobia zrovna vábne.

Pozbierali lístie aj odpad

Zmeniť sa to rozhodli dobrovoľníci zo Zelenej hliadky, pre ktorých nie sú podobné prípady ľahostajné. V rámci projektu SpotFix zorganizovali brigádu, ktorej cieľom bola obnova zanedbanej cyklotrasy.

„Odstránili sme popadané lístie, čierne skládky stavebného odpadu (spolu 2,5 tony) a pozbierali komunálny odpad. Pokosili sme tiež burinu v okolí cyklotrasy,“ Bratislava24.sk informoval Matúš Čupka zo Zelenej hliadky. Cyklistická cestička je po ich práci opäť funkčná a bezpečná pre všetkých nadšencov na dvoch kolesách.

Chcú robiť mesto čistejším

Zelená hliadka je združenie občanov, ktoré sa snaží poukázať na problém odpadu na uliciach v našom meste a motivovať ľudí, aby sa angažovali v prospech svojho životného prostredia a bydliska aspoň tým, že nebudú množiť odpadky na uliciach.

„Aktivita SpotFix má všeobecne za úlohu poukázať na systémové nedostatky v starostlivosti o naše mesto. Vysypávanie košov a kosenie trávy jednoducho nestačí,“ dodal Čupka.

Zelená hliadka obnovila cyklotrasu nad Devínskou cestou
7
Galéria
Zdroj: Zelená hliadka
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM