Nina Táborská Rôzne

Nové autobusy pre Bratislavu: Vozidlový park prechádza modernizáciou, cestujúci sa môžu tešiť na väčší komfort

Do polovice roku 2015 bude obnovených celkom 100 autobusov. Každého kto využíva mestskú hromadnú dopravu potešia nízkopodlažné autobusy a väčší komfort pri cestovaní. V uplynulom období sa podarilo obstarať 60 veľkokapacitných nízkopodlažných električiek a 120 nízkopodlažných trolejbusov.

Ilustračný obrázok k článku Nové autobusy pre Bratislavu: Vozidlový park prechádza modernizáciou, cestujúci sa môžu tešiť na väčší komfort
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Aby sa zlepšila a zvýšila kvalita verejnej dopravy, musí sa pravidelne zabezpečiť obnova a modernizácia vozidlového parku prostriedkov MHD. „Z tohto dôvodu každoročne spracúvame informáciu o jeho stave a to predovšetkým jeho priemerného veku s upozornením na vozidlá, ktoré sú po plánovanej technickej životnosti,“ informuje DPB.

V uplynulom období sa podarilo z Operačného projektu DOPRAVA obstarať spolu 60 veľkokapacitných nízkopodlažných električiek a 120 nízkopodlažných trolejbusov.

Pravidelná ročná obnova

Pre autobusovú dopravu bol v roku 2013 spracovaný komplexný materiál, kde bola definovaná požiadavka na pravidelnú ročnú obnovu autobusov v počte 50 ks a požiadavka na odsúhlasenie úveru pre nákup 50 autobusov v roku 2014 s opciou ďalších 50 v roku 2015.

Tento materiál pre obstaranie 50 vozidiel bol ešte v decembri 2013 schválený poslancami a následne sa pripravili súťaže pre výber výrobcov. V súčasnosti odštartovali dodávky jednotlivých typov vozidiel, ktorých úlohou je nahradiť postupne všetky staré vozidlá.

Mestskému zastupiteľstvu bol zároveň predložený materiál s požiadavkou na odsúhlasenie úveru pre ďalších 50 „opčných“ autobusov. Aj ten bol schválený. Do polovice roku 2015 by teda malo byť celkovo obnovených 100 autobusov, čo určite ako informuje DPB pocítia Bratislavčania na kvalite poskytovaných služieb.

Čo čaká cestujúcich

„Cestujúci sa budú stretávať v maximálnej miere s nízkopodlažnými vozidlami, čo predovšetkým ocenia starší ľudia, matky s kočíkmi a cestujúci so zníženou pohyblivosťou“, Bratislava24.sk informovala Zuzana Vachová, vedúca odboru marketingu a komunikácie DPB.

Minulý týždeň vyrazil na bratislavské cesty aj prvý MIDIbus, ďalšie novinky môžu cestujúci očakávať už 6. novembra.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM