Ľuba Lesná Rôzne

Nová univerzitná nemocnica? Odborári v tom vidia privatizáciu

Nová nemocnica má byť súčasťou projektu BioMedPark-u, ktorý počíta s vybudovaním univerzitnej nemocnice, bio- medicínskeho vedeckého parku SAV, nových priestorov Lekárskej fakulty a Farmaceutickej fakulty UK. Zariadenie má stáť v súčasnom areáli Nemocnice sv. Michala na bratislavskej Patrónke.

Ilustračný obrázok k článku Nová univerzitná  nemocnica? Odborári v tom vidia  privatizáciu
Zdroj: TASR

Náklady na výstavbu sa odhadujú na 250 miliónov eur. Začiatok výstavby sa plánuje v priebehu roka 2016 a ukončenie sa predpokladá koncom roka 2017.

Lekárski odborári vidia za plánom výstavby novej univerzitnej nemocnice pokus o privatizáciu najdôležitejšej nemocnice na Slovensku. Riešia sa v nej totiž nielen ťažké prípady, ale je i miestom pre vedu a výskum.

Podľa odborárov – množstvo nejasností

Odborári upozorňujú, že okolo celého projektu je množstvo nejasností. Lekárske odborové združenie (LOZ) preto spustilo bilbordovú kampaň. Na bilbordoch je vyobrazený premiér Robert Fico s otázkou, či ide privatizovať najdôležitejšiu nemocnicu.

Šéf LOZ Peter Visolajský sa netají so svojimi pochybnosťami. „Ide o pokus na najdôležitejšej nemocnici na Slovensku… Z tohto pohľadu vyvstáva otázka: čo ak štát zistí po roku – dvoch, že PPP nemocnica je zlý projekt, že súkromný investor neadekvátne poskytuje zdravotnú starostlivosť?“ spýtal sa.

„Po zlyhaní projektu neexistuje plán B a ak existuje, určite nie je úplne v rukách vlády SR, ale skôr v rukách súkromného investora,“ dodal. Vzápätí vyslovil presvedčenie, že takáto forma budovania nemocníc sa v zahraničí, konkrétne v Británii, neosvedčila.

Ministerstvo zdravotníctva podľa odborárov nemá morálne právo

Odborári sú tiež presvedčení, že ministerstvo zdravotníctva za súčasného vedenia nemá po viacerých kauzách morálne právo manažovať z pohľadu možnej korupcie rizikový projekt, akým je PPP nemocnica.

„A ak vláda tvrdí, že PPP nemocnicu postaví súkromník za 250 miliónov eur zo svojich súkromných financií, tak nehovorí pravdu, lebo túto stavbu splatia súkromníkovi daňoví poplatníci cez daňové odvody,“ skonštatoval Visolajský.

O novej nemocnici by chceli odborári hovoriť aj s prezidentom Andrejom Kiskom a premiérom Robertom Ficom, s požiadavkou zatiaľ neuspeli.

Ministerstvo chce transparentne informovať

Hovorkyňa rezortu Martina Šoltésová podčiarkla, že ministerstvo má eminentný záujem, aby bola odborná aj laická verejnosť transparentne informovaná o všetkom dôležitom, nevynímajúc projekt výstavby novej nemocnice v Bratislave. „S predstaviteľmi LOZ sa k tejto téme kompetentní zástupcovia MZ SR aj niekoľkokrát stretli, rovnako na otázky LOZ odpovedali viackrát aj písomne,“ doplnila Šoltésová. Poznamenala, že práve preto pripomienkam odborového združenia ministerstvo nerozumie.

Náklady na výstavbu sa odhadujú na 250 miliónov eur. Začiatok výstavby sa plánuje v priebehu roka 2016 a ukončenie sa predpokladá koncom roka 2017.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM