Samospráva

Nová pitná fontánka v strede mesta bude fungovať do prvých mrazov

Na druhom nádvorí bratislavského Primaciálneho paláca pribudla nová fontánka. Je na nej zobrazená maska, ktorá chrlí vodu a na fontáne stojí plastika vázy. Dostala tak pomenovanie Váza II.

Ilustračný obrázok k článku Nová pitná fontánka v strede mesta bude fungovať do prvých mrazov
Zdroj: Dnes24.sk

Pamiatku dala zrekonštruovať a uviesť do prevádzky mestská organizácia Generálny investor Bratislavy (GIB).

„Na odporúčanie Mestského ústavu ochrany pamiatok už nie je na fontáne pôvodná plastika ryby, ale bola na nej domodelovaná váza podobná tej, ktorá sa tam pôvodne nachádzala,“ vysvetľuje Ivana Skokanová, hovorkyňa primátora.

Fontánka podľa hovorkyne pochádza z 18. storočia, keď medzi Michalskou bránou a Kostolom Najsvätejšej Trojice bola fontána, ktorá zásobovala Michalské predmestie pramenitou vodou z veľkej kamennej nádrže.

V roku 1816 ju nahradili novou fontánou s kamenným stĺpom v strede kruhovej kamennej nádrže. „Na vrchole bola umiestnená váza a na fontáne bola vymodelovaná maska, z ktorej úst vytekala voda. Neskôr vázu nahradila plastika ryby,“ priblížila Skokanová.

Hlavné mesto prostredníctvom svojej organizácie GIB prevádzkuje deväť pitných fontánok – Panská ulica, Hviezdoslavovo námestie, kde sú dve, Župné námestie, Námestie SNP, Hlavné námestie, Čitáreň u Červeného raka, Prašná bašta a po novom aj nádvorie Primaciálneho paláca.

Pitné fontánky i klasické fontány budú v Bratislave túto sezónu fungovať až do príchodu prvých mrazov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM