Jakub Haršany Rôzne

Nová cyklotrasa z Jelačičovej po Metodovu dostáva reálne kontúry

Na projekte cyklotrasy s označením S250 Jelačičova-Cyrilova-Metodova sa aktuálne usilovne pracuje a hotová by mala byť už onedlho. Cyklokoalícia sa snaží prilákať aj mládež.

Ilustračný obrázok k článku Nová cyklotrasa z Jelačičovej po Metodovu dostáva reálne kontúry
Zdroj: Cyklokoalícia

Práce na projekte občianskeho združenia Cyklokoalícia začali začiatkom júla. „Pripravovaná trasa bude prepájať Záhradnícku ulicu s cyklotrasou vedúcou po Trnavskej ceste,“ Bratislava24 o tom informoval Peter Netri z občianskeho združenia Cyklokoalícia.

Slúžiť bude ako obchádzka

Práve na Záhradníckej ulici by podľa Netriho mala v budúcnosti vzniknúť jedna z hlavných cyklotrás z Ružinova do centra s označením R16 Ružinovská cykloradiála.

Trasa S250 je vlastne súčasť spojky Karadžičova-Polus. Po dokončení by mala slúžiť ako obchádzka. „Táto trasa bude nateraz slúžiť ako obchádzka rušnej križovatky Trnavské mýto, ktorá momentálne nemá žiadnu infraštruktúru pre cyklistov a najbližšie roky asi ani nebude mať,“ doplnil Netri. Pokojné uličky Cyrilova či Metodova predstavujú predsa len väčšiu bezpečnosť ako jazdiť cez rušnú križovatku.

V súčasnosti sa pracuje na prvej fáze projektu. Práce začali na Jelačičovej, z ktorej sa cyklotrasa napája na Cyrilovu, ďalej Metodovu, až po nákupné centrum Central. „V druhej fáze, ktorá bude snáď v roku 2017, bude trasa pokračovať až po Zimný štadión,“ informoval Netri.

Na bicykel chcú pritiahnuť aj mládež

Práce na trase S250 v sebe zahŕňali vyasfaltovanie krajnice na Cyrilovej či osadenie tzv. park stopov, aby vozidlá nepretŕčali na chodník a neobmedzovali chodcov. Súčasťou projektu je aj vybudovanie bezbariérového priechodu pre chodcov. Zároveň budú vodiči upozorňovaní na zvýšený výskyt cyklistov piktokoridormi na vozovke. Tie budú cyklistov navigovať v ideálnej stope od Záhradníckej až po Central.

Na Metodovej ulici sa taktiež vyznačili parkovacie boxy a nainštaloval sa spomaľovací prah pred budovou gymnázia. Cyklokoalícia tiež navrhla spôsob, ako pritiahnuť na bicykel deti z blízkeho gymnázia či základnej školy.

„Spolu s MČ Ružinov sme pred školy navrhli osadenie stojanov, aby si mládež vytvorila návyk na presun bicyklom v meste. Bicykel pre mládež znamená aj zlepšenú mobilitu a väčšiu slobodu,“ vysvetlil zámer návrhu Netri.

Podľa občianskeho združenia Cyklokoalícia by mali byť práce ukončené do polovice augusta.

Prečítajte si aj: Korčuliari odštartujú už najbližší piatok

Cyklospojka Jelačičova - Metodova
11
Galéria
Zdroj: Cyklokoalícia
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM