Maros Palesch Kultúra

Noc divadiel prvý krát na Slovensku

Noc divadiel je nové európske podujatie, ktoré chce v netradičnom časovom rozpätí otvoriť divadlá divákom, ponúknuť im zaujímavý program za voľné vstupné a urobiť z návštevy divadla zážitok.

Na Slovensku sa uskutoční prvý raz v sobotu 20. novembra vo viacerých slovenských mestách súčasne.

Do programu Noci divadiel sa zapojila vyše polovica slovenských divadiel, medzi nimi aj študentské Divadlo LAB (bývalá Malá scéna alebo Štúdio Kaplnka). Pod novou značkou fungujú len od septembra, preto je účasť na tomto podujatí pre súbor, ktorý chce byť rovnocenným partnerom ku všetkým divadlám v Bratislave, veľkou výzvou.

„Keďže ešte stále sme Divadelné štúdio Vysokej školy múzických umení (VŠMU), tak sme to poňali tak školsky, pripravili sme program divadelnej školy, to znamená, že naši spolužiaci budú účastníkov vťahovať do nášho vyučovania,“ povedala Martina Agricolová z VŠMU s tým, že diváci v LABe si budú môcť vyskúšať všetky najzaujímavejšie predmety, ktoré sa študenti umeleckých vied učia v ich škole. „Techniku reči, javiskový pohyb, budú si môcť zašermovať, budú si môcť vyskúšať odrecitovať ťažké texty, ak všetko zvládnu, získajú Divadelný dekrét.“

Divadlo LUDUS pripravilo na 20. novembra predstavenie Acta psychopata. „Je to monodráma podľa poviedky N. V. Gogoľa Bláznove zápisky, v hlavnej úlohe sa predstaví Daniel Fischer, po predstavení bude nasledovať koncert hereckej kapely Orchester Jeana Valjeana (OJV),“ vysvetlila PR manažérka divadla LUDUS Mária Landlová s tým, že Daniela Fischera môžu diváci vidieť nielen v hlavnej postave predstavenia, ale aj ako speváka hereckej kapely.

Zaujímavým programom chce osloviť svojich divákov v rámci víkendového divadelného maratónu aj nezávislý súbor v centre Bratislavy – Divadlo Non.Garde, ktoré sídli v priestore Stredoeurópskeho domu fotografie. „Do tejto akcie sme sa rozhodli zapojiť z veľmi zištných dôvodov, pomôže to spropagovať naše divadlo, berieme to ako šancu zviditeľniť ho, podľa toho sme prispôsobili aj program,“ povedal člen súboru Non.Garde Juraj Hubinák, ktorý ďalej predstavil divadlo pracujúce formou univerzálneho divadelníka.

„Všetci robia všetko, od kostýmov, scény, dramaturgiu, réžiu až po herecké výkony, to si vyžaduje veľké nasadenie, preto budeme všetci členovia prítomní počas Noci a budeme sa snažiť pretlmočiť našu myšlienku, s ktorou pracujeme už tri roky,“ vyhlásil Hubinák. Dodal, že program Non.Garde otvorí výstava kostýmov, scénografie a rekvizít. „Zároveň chceme divákom dať možnosť vstúpiť do jednotlivých scén, budú si mať možnosť vyskúšať výstup z jednej z hier.“

Program malého profesionálneho divadla bude rozdelený na dve časti. Prvá bude určená ľuďom, ktorí sa v divadle zastavia, druhá návštevníkom, ktorí budú ochotní v divadelných priestoroch aj prespať. „Keďže nemáme vrátnika, museli sme po polnoci pristúpiť k nezávislému riešeniu – rezervačnému systému, uvidíme, koľko divákov sa k nám prihlási,“ uzavrel člen Divadla Non.Garde, ktoré bude svojím divákom v rámci Noci divadiel aj čítať na dobrú noc. „Ráno ich, samozrejme, budeme aj vítať občerstvením, kávou a čajom a spolu budeme vítať slnko.“

Do Noci divadiel s podtitulom Dnes večer nezhasíname sa zapojí 26 súborov zo siedmich miest (Bratislava, Banská Bystrica, Martin, Nitra, Košice, Žilina, Prešov). Podujatie na Slovensku vyhlasuje a koordinuje Divadelný ústav Bratislava, iniciátorom je chorvátske divadlo Dubrava.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM