Adriana Banásová Správy

Nikam nevedúce železničné koľajnice a cesta ako tankodróm. Aj to je smutná realita autobusovej stanice Mlynské Nivy

Staré železničné koľaje vedúce od nikadiaľ nikam sú dlhodobým problémom nie len pre automobily. Viac ako dvadsať rokov nevyužívaná trať stále straší aj cyklistov, pre ktorých predstavuje vážne riziko nehody. Dočkáme sa konečne revitalizácie cestnej komunikácie?

Ilustračný obrázok k článku Nikam nevedúce železničné koľajnice a cesta ako tankodróm. Aj to je smutná realita autobusovej stanice Mlynské Nivy
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

„Pýcha“ mesta = Mlynské Nivy. Aj takýto prívlastok by mohla niesť naša autobusová stanica. Nemáme však na mysli len samotnú budovu, o ktorej sme už toho popísali mnoho, ale aj cestnú komunikáciu v jej blízkosti.

Široká štvorprúdová cesta Mlynské Nivy je dlhodobo v príšernom stave. Výtlky po celej dĺžke vozovky či vyjazdené jarky od autobusov sú starou pesničkou medzi problémami mesta. Najzarážajúcejším faktom je však ešte stále prítomnosť nepoužívaných železničných koľajníc, ktoré nikam nevedú. Trať dlhé roky hnevá vodičov, ktorým znehodnocuje autá. V blízkosti koľají sa vytvorili hlboké výtlky, v ktorých doslova necháte nápravu vozidla.

Okrem toho predstavujú staré koľaje veľké riziko pre cyklistov či majiteľov motoriek, ktorí sa v prípade daždivého počasia môžu na klzkom železnom povrchu koľajníc šmyknúť a spôsobiť tak dopravnú nehodu.

Prečítajte si tiež: Špičkový vandalizmus v centre mesta: Ako vyzerá okolie v blízkosti Obchodnej ulice?

Trať sa prestala využívať v 80-tych rokoch

Železničná trať pôvodne slúžila ako spoj medzi prístavom a železničnou stanicou Nivy, kde sa napájala na ďalšiu vlakovú sieť. Posledný vlak tadiaľto prešiel už v roku 1983, od vtedy tu koľajnice stoja.

Nepoužívaná trať v súčasnosti pokračuje na Chalupkovu, druhá časť končí pri križovatke s Košickou. Roky sa hovorí o rekonštrukcií cesty a odstránení koľajníc, no zatiaľ sa nepohol ani „lístok vo vetre“. Kde je problém?

Vozovka pri autobusovej stanici patrí mestu, no opravovať ju nebude. Dôvodom je prebiehajúca výstavba projektu Twin City, ktorého investor sa zaviazal, že po dokončení stavieb Twin City a novej autobusovej stanice zrekonštruuje aj cestnú komunikáciu v okolí, čo bude zahŕňať aj odstránenie nebezpečných koľajníc.

Obnova až po zrekonštruovaní autobusovej stanice?

„Staré železničné koľajnice budú odstránené v rámci rekonštrukcie komunikácie Mlynské Nivy, ktorých investorom je Twin City. Projekt, ktorý sa týka cestnej komunikácie, je zameraný na rekonštrukciu inžinierskych sietí a komunikácie od Košickej ulice po Karadžičovu,“ uviedla pre Bratislava24 hovorkyňa mesta Ivana Skokanová.

Ako informoval Trend, investor plánuje cestu rozšíriť o samostatné autobusové pruhy, vzniknúť majú aj zelené pásy v strede a po bokoch.

Kedy sa však revitalizácie cesty dočkáme zatiaľ nevedno. „Čo sa týka časového harmonogramu projektu, je potrebné obrátiť sa na investora,“ dodala Skokanová.

S otázkou, približne v akom časovom horizonte sa Bratislavčania dočkajú opravy vozovky, sme sa obrátili aj na investora projektu, na odpoveď však čakáme. Podľa posledných informácií by sa mala rekonštrukcia autobusovej stanice začať niekedy na konci tohto roku, plánované dokončenie tak pripadá na rok 2019. Ak sa bude stále vyťažovaná dopravná tepna opravovať až po dokončení stanice, šoféri si tak počkajú minimálne ešte tri roky.

Obohratá pesnička opravy vozovky na Mlynský Nivách tak má svoj koniec zatiaľ nedohľadne.

Prečítajte si tiež: Nová hypermoderná autobusová stanica sľubuje nákupy aj oddych

Nikam nevedúce koľajnice na autobusovej stanici
6
Galéria
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM