Samospráva

Bratislavská vodárenská spoločnosť chce vybaviť všetky zdroje vody monitorovacím systémom

Bratislavské vodárne chcú vybaviť všetky vodárenské zdroje špeciálnym monitorovacím systémom. Varovný systém, ktorý umožňuje online analýzu vzoriek vody, doposiaľ nainštalovali na šesť najväčších zdrojov v Bratislave. Postupne majú pribúdať ďalšie.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavská vodárenská spoločnosť chce vybaviť všetky zdroje vody monitorovacím systémom
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) Zsolt Lukáč uviedol, že by mali radi takéto identifikátory kompletne na všetkých vodárenských zdrojoch a online tak okamžite dokázali reagovať.Takýto varovný monitorovací systém dokáže podľa vodární okamžite odhaliť prítomnosť nežiaducich látok vo vode a v rámci strednej Európy ide o unikátnu technológiu. Lukáč ale hovorí, že narušení vodných zdrojov je minimum, spôsobujú ich najmä ľudia bez domova.

Elektronická komunikácia

Vodárne chcú tiež zaviesť v priebehu tohto roka pre zákazníkov elektronickú komunikáciu. „Dnes môže zákazník prísť do nášho zákazníckeho centra a vybaviť tam všetky záležitosti, ktoré sú preňho podstatné. Z nášho webového portálu je možné stiahnuť niektoré dokumenty, potom ich vyplniť a odoslať naspäť,“ priblížil Lukáč. To však BVS v súčasnosti prepracováva na model, kde budú môcť zákazníci vypĺňať a zasielať dokumenty elektronicky.

„Pôjde napríklad o prihlásenie vodomeru, zabezpečenie všetkých vecí z hľadiska prevádzky vlastnej prípojky, od akejkoľvek kazovej situácie, prípadne nezrovnalosti, ktoré zákazník má,“ vysvetlil Lukáč. Podotkol, že plánom spoločnosti je, aby zákazník v budúcnosti takto aj videl svoju vlastnú spotrebu, aby si ju, napríklad graficky, vedel zhodnotiť, a na základe toho urobiť vo svojej domácnosti opatrenia.

Šetrenie pitnej vody

BVS chce tiež ušetriť pitnú vodu, ktorú používajú hasiči pri zásahoch. Navrhuje používať úžitkovú vodu z povrchových rezervoárov vybudovaných pre potreby Hasičského a záchranného zboru. „Dosiahneme tak úsporu pitnej vody a zároveň znížime administratívnu náročnosť pri vyúčtovaní vody použitej pri zásahoch hasičov,“ uviedol Lukáč.

Vodárne tiež tvrdia, že chcú byť lídrom vo vede a výskume v oblasti vodárenstva i vodného hospodárstva. „Vytvorili sme nový projektový tím a máme veľký záujem prispieť k tomu, aby malo vodárenstvo patričné miesto i význam medzi vednými odbormi na Slovensku,“ podotkol Lukáč. Spolupracovať tak chce BVS s univerzitami i výskumnými inštitúciami v Bratislave.

Prečítajte si tiež: Bratislavská vodárenská spoločnosť má nové vedenie

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM