Rôzne Správy

Nie ružová prognóza: Ceny bytov v roku 2021 opäť vyskočia, tvrdí analytik

Podľa analytika je kúpna sila obyvateľstva ďaleko vyššia ako za čias hospodárskej krízy v roku 2008.

Ilustračný obrázok k článku Nie ružová prognóza: Ceny bytov v roku 2021 opäť vyskočia, tvrdí analytik
16
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Po pomalšom raste cien nehnuteľností v metropole Slovenska v roku 2020 predpokladá analytik spoločnosti Bencont Investments Rudolf Bruchánik mierne zvýšenie tempa rastu cien. V roku 2021 by tak ceny bratislavských nehnuteľností mohli medziročne vzrásť o päť až desať percent. Bruchánik si myslím, že pokiaľ sa ekonomiky Slovenska a obchodných partnerov v roku 2021 začnú zotavovať a opäť sa obnoví hospodársky rast, tak nie je dôvod na to, aby cenový rast nepokračoval.

Môžeme si to dovoliť?!

Podľa analytika je kúpna sila obyvateľstva ďaleko vyššia ako za čias hospodárskej krízy v roku 2008 a okrem toho v Bratislave stále pretrváva problém nízkej ponuky nových bytov. „Situácia sa v najbližšom roku pravdepodobne nezmení a ponuka bytov ostane vzhľadom na dopyt aj naďalej nedostatočná,“ predpokladá analytik s tým, že to otvára priestor na ďalší rast cien.

Predpovede Bruchánika vychádzajú aj z vývoja na trhu koncom minulého roka, keď bola aktivita najvyššia od začiatku roka 2020. Analytici spoločnosti spočítali, že za posledné tri mesiace roka 2020 sa v rámci Bratislavy predalo 787 bytov v novostavbách, čo je na aktuálnu spoločenskú situáciu a stále nízku ponuku bytov podľa nich prekvapivo vysoké číslo.

Najpredávanejšie ostali naďalej dvojizbové byty, ktoré tvorili 47 % z celkového počtu predaných bytov v 4. kvartáli 2020. Nasledovali trojizbové byty s 25-percentným podielom a jednoizbové so 16-percentným podielom.

„Práve jednoizbové byty vykázali zvýšený predaj, keď na ponuke dosahovali len 10-percentný podiel,“ porovnal analytik. Nie je to podľa Bruchánika nič prekvapujúce, pretože mnoho ľudí len ťažko dokáže prekonať prekážku v podobe vysokej absolútnej ceny dvojizbových bytov, ktoré sa v Bratislave ťahajú k cene 170-tisíc eur s DPH.

Stále drahšie

Ako zhrnul analytik, v poslednom kvartáli minulého roka dosiahla priemerná jednotková cena predaných bytov v Bratislave 3201 eur za štvorcový meter (m2), čo je v medziročnom porovnaní viac o 12 %, kým od vypuknutia pandémie ceny vzrástli o 4,2 %.

Ku koncu roka 2020 tvorilo ponuku v Bratislave 92 projektov s 2523 voľnými bytmi. Oproti 3. kvartálu sa tak ponuka znížila o 150 nových bytov, ale oproti koncu roka 2019 vzrástla takmer o 500 bytov. Priemerná cena voľných bytov dosiahla cenu 3595 eur za m2, čo predstavuje ďalší cenový rekord na trhu novostavieb v Bratislave. Priemerná rozloha ponúkaných bytov dosiahla koncom vlaňajška 67,4 m2.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM