Rôzne

Úspech petície rozhodne, či mesto povie NIE hazardu

Podpisy pod petíciu za zákaz hazardu v meste sa budú zberať v sobotu 29. februára počas parlamentných volieb.

Ilustračný obrázok k článku Úspech petície rozhodne, či mesto povie NIE hazardu
5
Galéria
Zdroj: TASR

Pred budovami s volebnými miestnosťami budú v poslednú februárovú sobotu zbierať podpisy pod petíciu dobrovoľníci v čase od 8:00 do 22:00.

15 percent podpisov

Iniciatívu Zastavme hazard podporuje hlavné mesto, aj viaceré mestské časti. Ak petíciu podpíše najmenej 15 percent obyvateľov hlavného mesta, podporia ju aj poslanci mestského zastupiteľstva.

V minulosti, pred zmenou zákona o hazardných hrách a doplnení niektorých ďalších zákonov bol zákonný limit 30 percent podpisov.

V prípade, že petícia získa potrebný počet hlasov, pripraví hlavné mesto Všeobecne záväzné nariadenie o zákaze umiestnenia herní v zákonom stanovených budovách vrátane kasín a následne ho bude schvaľovať zasadnutie mestského zastupiteľstva.

Licencie na prevádzkovanie hazardných hier vydané do tohoto dátumu zaniknú uplynutím ich platnosti.

Výpadok príjmov

Prijatie zákazu hazardných hier s výnimkou kurzových stávok a binga bude pre mesto znamenať výpadok v rozpočte približne dva a pol milióna eur. Bude však postupný, tak ako bude končiť platnosť udelených licencií.

Znížený príjem predstavuje iba 0,8 % bežných príjmov mesta a je možné ho nahradiť napr. efektívnejším vymáhaním pohľadávok. To už však mesto aktívne robí pri daňových pohľadávkach .

Minulý neúspech

Postoj k hazardu vyjadrili Bratislavčanky a Bratislavčania už v minulosti, kedy sa pod petíciu za zákaz hazardu podpísalo viac ako 136 139 obyvateľov mesta, platných bolo 98 118 podpisov.

Podľa Krajskej prokuratúry v Bratislave však Všeobecne záväzné nariadenie nebolo v súlade so zákonom. Podľa rozhodnutia Najvyššieho súdu SR pre tento nesúlad koncom roka 2018 zaniklo.

Mestskí poslanci ho totiž schválili koncom marca 2017, hoci VZN nebolo schválené už vo februári, čiže sa o ňom hlasovalo opakovane.

Magistrát tiež nepreveril pravdivosť sťažnosti, že herne narúšajú verejný poriadok a vtedajší primátor Ivo Nesrovnal bol v konflikte záujmov, keď petíciu organizoval a neskôr ju ako mestský funkcionár vybavoval.

Súdne pojednávanie v prípade zákazu hazardu
3
Galéria
Zdroj: Bratislava - Magistrát

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM