Rôzne

Nezmeškajte posledné veľkolepé nebeské divadlo v tomto roku. Oblohu rozžiaria Geminidy

Ak patríte k fanúšikom astronomických úkazov, prípadne chcete prekvapiť vašu polovičku, určite si nenechajte ujsť možnosť pozorovať meteorický roj Geminidy.

Ilustračný obrázok k článku Nezmeškajte posledné veľkolepé nebeské divadlo v tomto roku. Oblohu rozžiaria Geminidy
Zdroj: Facebook

Vesmír si pre nás v tomto roku pripravil viacero jedinečných nebeských úkazov, z ktorých zrejme najobľúbenejšími sú meteorické roje. Posledným skutočne veľkolepým divadlom z tejto kategórie budú Geminidy.

Najaktívnejší meteorický roj

Geminidy patria k najaktívnejším a najpravidelnejším meteorickým rojom. Zaujímavé sú nielen kvôli svojej vysokej aktivite, ale aj kvôli nie celkom preskúmanému pôvodu. Predpokladá sa však, že pochádzajú z asteroidu 3200 Phaethon, ktorý bol objavený v roku 1982.

Meteorický roj Geminidy produkuje v maxime až 120 meteoritov za hodinu. Originálne sú aj svojím sfarbením. Geminidy môžu byť zelenkavé, žlté, modré či bežné biele. Zároveň zo všetkých meteorických rojov prenikajú najhlbšie do zemskej atmosféry.

Vhodné podmienky

Aktivita Geminíd trvá približne od 7. do 17. decembra. Maximum dosiahnu v noci zo stredy 13. decembra na štvrtok 14. decembra. „Radiant roja je v súhvezdí Blíženci, meteory sa ale môžu objaviť kdekoľvek na nočnej oblohe,“ informuje občianske združenie Slovenské planetáriá.

Mesiac by svojím svitom nemal rušiť sledovanie nočnej oblohy, keďže vtedy bude cúvať do novu, ktorý nastane štyri dni po maxime roja. Pri úplne ideálnych podmienkach, ak by bolo celú noc jasno, môžu pozorovatelia zachytiť až 1 000 meteorov za noc.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM