Tlačové správy

Neviete kam do mesta? Hľadajte poklady

Neviete vymyslieť program pre seba a už vôbec nie pre deti? Na Devínskej kobyle ste už boli, na Železnej studničke je stále plno, na Peknej ceste neviete zaparkovať. Miest, kam sa po práci či škole dá vypadnúť, z mapy ubúda. My túto situáciu už 11 rokov nepoznáme. Hľadáme poklady.

Ilustračný obrázok k článku Neviete kam do mesta? Hľadajte poklady
11
Galéria
Zdroj: shop.geo.guru

Hlavne aby nás nikto pritom nevidel

Nie je dôležité, či máte radšej les alebo mesto. Potrebujete program pre deti, alebo ste dospelý, ktorý sa chce zabaviť sám. Len Bratislavský kraj ukrýva dnes viac ako 2300 kešiek. Aj keby ste ich chceli nájsť každý deň desať, máte čo robiť takmer celý rok.

Schovaná krabička je možno rovno pod vašim domom, alebo na ihrisku kam chodievate so svojimi deťmi. Okolo niekoľkých určite prejdete aj cestou do práce. Zatiaľ o nich neviete len preto, lebo všetci geocacheri (tak sa volajú hráči geocachingu) sa riadia základným pravidlom: Keď nájdete kešku hlavné je, aby vás pritom nikto nevidel.

Hľadaj, nájdi, zapíš sa a vráť všetko naspäť na miesto

Keška, oficiálne nazývaná geocache, je krabička ukrytá na zadaných GPS súradniciach. Táto jednoduchá definícia však platí len pre tradičné kešky. Pre nájdenie ďalších typov už nestačí len zájsť na určené miesto, treba sa im venovať viac. Pri mysterkách musíte zapojiť hlavu, pri multinkách nohy a dôvtip, pri terénnych keškách obratnosť a intuíciu.

Jednoducho povedané: choďte na miesto podľa GPS súradníc, nájdite tam krabičku, zapíšte sa do zošítka a kešku vráťte na pôvodné miesto.

Vo väčšej keške môžu byť hračky, ktoré môžete meniť systémom fair trade alebo predmety, ktoré chcú cestovať.

Vypustiť do kešky cestovateľa, tzv. trackovací predmet je jednoduché. Vyberte si hocijakú vec – plyšáka, topánku, kľúčenku, hasiaci prístroj (áno aj taký sme stretli), pripnite k nemu štítok s trackovacím číslom (kúpiť si ich môžete napríklad u nás TU, dajte mu misiu a vložte ho do kešky. Tam ho niekto nájde a posunie ho zas ďalej.

Viac o trackovacích predmetoch.

Chcem hneď začať

Na to, aby ste sa mohli hrať geocaching, teda hľadať kešky, potrebujete len smartphone s GPS alebo garmin navigáciu. Bezplatne si vytvorte konto na celosvetovej stránke https://www.geocaching.com/ a vyberte si prvú kešku. Pre ľahší začiatok si stiahnite aplikáciu Geocaching a vyrazte na lov. Dobrodružstvo vám garantujeme!

Android aplikacia
iPhone aplikacia

Radi vám pomôžeme

V Bratislave prevádzkujeme geocachingový obchod a kaviareň: Keška – geocaching shop&café. Môžete nás kedykoľvek navštíviť a radi vám poradíme. Priamo v Keške dostanete kúpiť všetko potrebné pre geocacherov – krabičky, logbooky, tričká, treckovacie predmety a pod. Ak si trúfate, môžete si u nás vylúštiť jednu šeciálnu LAB-ku. To teraz samozrejme len na terase pri kávičke, alebo vnútri v teple s rúškom.

Ak dávate prednosť online svetu, na stránke internetového obchodu máme celú kapitolu venovanú pravidlám geocachingu – Lexikón. Objednávky rozposielame do celej Európy a v Bratislave robíme aj donášku domov.

Ďalšie tipy

Navštívte Múzeum geocachingu v Kremnici – je to outdoorová expozícia s množstvom infomácii a ukážkami kešiek. Niekoľko je ich aj priamo v múzeu schovaných. Viac sa dozviete na stránke https://museum.geo.guru/

Pátrajte s Pátračom Tinom – brožúrky Pátrača Tina sú zamerané na spoznávanie Bratislavy. S deťmi si spravíte výlet, získate potrebné indície, vylúštite heslo, deti nakreslia obrázok a získajú pekný darček. Tematických brožúrok je v tejto chvíli 9 a viete si ich zakúpiť aj v našej kaviarni. Viac sa dozviete na stránke https://www.patractino.sk/

Ultra ľahký manuál pre začiatočníkov v .pdf

Geocachingivý raj v bratislavskom obchode
11
Galéria
Zdroj: shop.geo.guru

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: shop.geo.guru
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM