Nina Táborská Rôzne

Netradičné čítanie v Bratislave: Literatúra tam, kde by ste ju nečakali. Dokonca aj na cintoríne

Túto stredu sa po siedmykrát uskutoční Noc literatúry - netradičné čítanie na neobvyklých miestach. Projekt prinesie počas jedného večera európsku literatúru preloženú do miestneho jazyka v podaní známych osobností. Zapojí sa 75 miest z 13 krajín sveta. Bratislava nebude nechýbať!

Ilustračný obrázok k článku Netradičné čítanie v Bratislave: Literatúra tam, kde by ste ju nečakali. Dokonca aj na cintoríne
Zdroj: TASR

O 18.00 hodine odštartuje v stredu na jedenástich miestach Noc literatúry aj v bratislavskom Starom Meste. Zapoja sa však aj iné slovenské mestá, napríklad Trnava, Trenčín, Žilina, Banská Štiavnica, Banská Bystrica, Košice, Bardejov, Senec či Dolný Kubín. Po prvýkrát sa zapoja aj Modra a Nitra.

Ako informuje České centrum Bratislava, ktoré podujatie zastrešuje, v každom meste sa budú čítať rovnaké úryvky z čerstvých prekladov európskych autorov. Noc literatúry sa v našom meste koná pod záštitou primátora hlavného mesta Bratislavy Iva Nesrovnala. Tešiť sa môžete na Jána Jackuliaka, Roba Rotha, Richarda Stankeho, Zuzanu Fialovú a ďalších.

„Cieľom je zoznámiť čitateľov s dielami európskych autorov na netradičných s literatúrou bežne nespájaných miestach,“ informuje České centrum Bratislava.

Čítania v hlavnom meste sa začnú o 18:00 hodine, pričom každé trvá 15 minút. Ďalších 15 minút je prestávka a priestor na presun na ďalšie miesto. Herci, známe osobnosti a návštevníci tak putujú medzi jednotlivými netradičnými miestami, vstup na všetky čítania je zadarmo.

Noc literatúry sa v stredu uskutoční aj na viacerých miestach v Českej republike, Rakúsku, Nemecku, Rusku, Francúzsku, Anglicku a v ďalších krajinách.

Program v Bratislave

1. Jon Ronson – Na potulkách s extremistami: Číta, Martin Nahálka / Pinot u Bruna, Rudnayovo nám. 55

2. Andrei Makine – Kniha krátkych lások, čo trvajú večne: Číta Ján Jackuliak / Stredisko evanjelickej diakonie, Partizánska 2

3. Robert Menasse – Blažené časy, krehký svet: Číta Robo Roth / Lisztov pavilón, Klariská 1

4. Gábór Kálmán – Nova: Číta Peter Brajerčík / Európska komisia, Palisády 29

5. Katja Petrowskaja – Asi Ester: Číta Danica Matúšová / Múzeum židovskej kultury, Židovská 17

6. Olga Tokarczuk – Pravek a iné prózy: Čítajú Lucia Hurajová a Lubo Bukový / Dom Albrechtovcov, Kapitulská 1

7. Pavel Vilikovský – Prvá a posledná láska: Číta František Kovár / Jazykovedný ústav Ľ. Štúra, Panská 26

8. Iulian Ciocan – Svet podľa Sašu Kozaka: Číta Juraj Hrčka / Doskafe, Svoradova 5

9. Hana Ludiaková: Imago. Ty trubko!: Číta Richard Stanke / Galéria Statua, Pálffyho palác, Zámocká 47

10. Michela Murgia – Accabadora: Číta Zuzana Fialová / Koncertná sieň Klarisky, Klariská

11. Anneliese Verbeke – Autobus 88: Číta Ela Lehotská / Kaplnka na cintoríne u Kozej brány, Palisády

Noc literatúry v Modre

V Modre odštartuje Noc literatúry o 19:00, kde osobnosti literárneho a kultúrneho života predstavia knihy na piatich zaujímavých miestach – Historická radnica, nádvorie Evanjelickej fary, Schnellov dom, Dom Vilmy Žákovej, Pamätná fara Ľudovíta a Karola Štúra.

Tešiť sa môžete na Pištu Vandala, Veroniku Šikulovú, Annu Adamovičovú, Braňa Jobusa a Michala Kaščáka. V rámci podujatia sa navyše môžete zapojiť do súťaže o knihy a modranské vína.

Prečítajte si tiež: Čo nás v Bratislave čaká tento týždeň? Pozrite si prehľad tých najzaujímavejších podujatí

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM