Tomáš Stupavský Samospráva

Nesrovnal si od Ftáčnika prebral nielen úrad, ale aj rovnaký plat

Dnes sa v Primaciálnom paláci konalo prvé ustanovujúce zasadnutie mestského zastupiteľstva. Nový primátor Ivo Nesrovnal okrem iného zložil svoj sľub, ale predovšetkým sa dozvedel výšku honoráru, ktorý bude za svoju prácu dostávať. Mestskí poslanci odobrili jeho mesačný plat v sume 4 503 eur.

Ilustračný obrázok k článku Nesrovnal si od Ftáčnika prebral nielen úrad, ale aj rovnaký plat
Zdroj: TASR

Ivo Nesrovnal tak bude poberať rovnakú odmenu ako jeho predchodca Milan Ftáčnik. Primátorovi patrí tento rok minimálny mesačný plat vo výške 2950 eur. Ten sa vypočítava súčinom priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve a príslušného násobku.

Jeden bol proti

Priemerná mzda za minulý rok bola na úrovni 824 eur a Nesrovnal je zaradený v deviatej platobnej skupine podľa počtu obyvateľov s násobkom 3,58. Mestské zastupiteľstvo však môže minimálny plat zvýšiť až o 70 percent.

Proti výške primátorského platu sa postavil iba Milan Vetrák z Bratislavského klubu. „Ešte nevieme, ako sa bude novému primátorovi vo funkcii dariť a už dostane zvýšený plat. Mali by sme najprv počkať na výsledky a potom pristúpiť k spomínanej odmene," dodal Vetrák. No nakoniec hlasoval proti ako jediný, pretože zvyšných 41 poslancov plat 4 503 eur odobrilo.

Ku príkladu bývalý primátor Andrej Ďurkovský si vo svojom poslednom funkčnom období nechal bez problémov na svoj účet posielať čiastku až 5 765 eur a zároveň poberal aj poslanecký plat 3 415,30 eura, ktorý ale za každým venoval detskému domovu.

Nesrovnal oznámil svoj tím

Ivo Nesrovnal na krátkom brífingu pripomenul svoje najdôležitejšie ciele, ktorým sa chce bezprostredne venovať. „Sú pred nami známe problémy. Tri priority. Doprava, čistota a výstavba. Nechcem sa, ale vyhovárať na svojich predchodcov a kritizovať ich za to, čo urobili a neurobili. Máme vlastné ciele, ktoré budeme napĺňať,“ doplnil.

Na magistráte chce nový primátor zaviesť manažérsky prístup a spraviť z neho servisnú organizáciu uľahčujúcu život Bratislavčanov.

Nesrovnal priznal, že o poste viceprimátorov zatiaľ jasno nemá. „Zákon umožňuje primátorovi menovať viceprimátorov v 60-dňovej lehote a ja väčšiu časť tejto lehoty využijem. O niektorých menách už rozmýšľam, no o konkrétnych ľuďoch je však teraz ešte predčasné hovoriť,“ uviedol primátor.

Jasno však má v tom, že chce spolupracovať s ľuďmi, na ktorých sa môže spoľahnúť, a ktorým dôveruje.

Novým riaditeľom magistrátu sa stane hovorca bývalého premiéra Martin Maruška. Šéfom marketingu bude Radoslav Choleva, ktorý bol poradcom starostky Starého Mesta Tatiany Rosovej.

Funkciu hovorkyne a asistentky bude zastávať Ivana Skokanová a vedúcou sekretariátu sa stane Anna Marušicová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM